Annons

Rekordvärme i Kalifornien pressar elnätet

Kalifornien lider av en värmebölja.
I delstatshuvudstaden Sacramento, där rekordhöga 46,7 grader uppmättes under tisdagen, får hemlösa kuponger för att fly undan vädret på motell – något som annars bara sker under kyliga vinterdagar.
USA • Publicerad 7 september 2022
En värmebölja leder till rekordhög elkonsumtion i Kalifornien.
En värmebölja leder till rekordhög elkonsumtion i Kalifornien.Foto: Damian Dovarganes/AP/TT
Temperaturprognos för 8 september.
Temperaturprognos för 8 september.Foto: Johan Hallnäs/TT

Temperaturen i delstaten har sedan i förra veckan legat på runt 40 grader under flera dagar. Hettan innebär att elnätet pressas hårt, delvis på grund av all luftkonditionering som används. Myndigheter har varnat för strömavbrott och att det kan bli aktuellt med kontrollerade avbrott. Tiotusentals invånare kring Silicon Valley och San Francisco är för tillfället utan el.

Enligt guvernör Gavin Newsom, som uppmanar invånarna att spara på el, är värmeböljan på väg att bli både den varmaste och längsta som uppmätts under en septembermånad.

Annons

– Alla måste göra sitt för att hjälpa till, säger han.

Enligt Caiso, som ansvarar för elnätet i Kalifornien, användes över 52 000 megawatt under tisdagen, mycket mer än den tidigare rekordanvändningen på drygt 50 000 megawatt 2006.

Tillsynsmyndigheten för delstatens lagliga marijuanaodlingar uppmanar odlare att stänga av lamporna som används för cannabisplantorna eller använda reservgeneratorer.

Brandrisken är också extremt hög. Under helgen omkom fyra personer i olika bränder, som sammanlagt över 4 000 brandmän arbetade med att släcka.

Rekordhöga septembertemperaturer har också uppmätts i granndelstaten Nevada samt närliggande Utah.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons