Annons

Rekordvarm juni i Nordamerika

Förra månaden var den varmaste juni som uppmätts i Nordamerika. Globalt delar månaden fjärdeplatsen med 2018 – slagen endast av 2016, 2019 och 2020. Det rapporterar .
Klimat • Publicerad 7 juli 2021
En pojke svalkar sig i en park i Calgary, i kanadensiska Alberta, en het junidag.
En pojke svalkar sig i en park i Calgary, i kanadensiska Alberta, en het junidag.Foto: Jeff McIntosh/The Canadian Press/AP/TT

Värst var rekordhettan i västra Kanada och USA. Provinsen British Columbia satte nya kanadensiska temperaturrekord tre dagar i rad i juni. Värmen har krävt hundratals liv.

Copernicus kopplar värmen till klimatförändringar orsakade av oss människor.

Annons

– Dessa värmeböljor händer inte i ett vakuum. De händer i ett globalt klimatsammanhang som blir allt varmare och gör dem troligare, säger forskaren Julien Nicolas enligt klimatorganets utskick.

Mänsklighetens utsläpp gör att extrema värmeperioder blir vanligare, mer intensiva och mer långvariga, betonar Nicolas.

För Europas del var årets junimånad den näst varmaste sedan statistik började föras. Norra Sibirien noterade också extrema temperaturer. Även på södra halvklotet rapporteras årstiden vara rekordvarm i bland annat Nya Zeeland.

Enligt Paris-avtalet från 2015 ska vi försöka hålla den globala temperaturhöjningen "väl under två grader" jämfört med förindustriell tid, med sikte på högst 1,5 grader. Människans föroreningar har dock redan pressat upp siffran till 1,1 grader, vilket orsakar starkare oväder, torka och bränder.

Copernicus har i veckan också rapporterat att omfattande bränder i den torra naturen i Nordamerika och Sibirien innebär ökade utsläpp. "Skogsbränder står för mycket större luftföroreningar än industriella utsläpp, eftersom de producerar en kombination av partiklar, kolmonoxid och andra föroreningar", skriver klimattjänsten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons