Annons

Rekordstor efterfrågan på influensavaccin

Knappt en vecka efter att årets kampanj för influensavaccination startat är vaccinet redan slut hos leverantören i Stockholm och i ett antal andra regioner, skriver Dagens Medicin.
Coronaviruset • Publicerad 12 november 2020
Efterfrågan på influensavaccin är större än tidigare.
Efterfrågan på influensavaccin är större än tidigare.Foto: Kallestad, Gorm/NTB/TT

– Det är en enormt ökad efterfrågan på influensavaccin i samband med coronapandemin. I Stockholm har man redan köpt upp alla de drygt 300 000 doser man har beställt på förhand. Så här tidigt på säsongen har influensavaccinet inte tagit slut förut, säger Per Öhlén, vd för vaccintillverkaren Sanofi, som vann upphandlingen av influensavaccin i 18 av Sveriges 21 regioner.

Efter förhandsbeställningen av vaccinet har regionerna gjort en gemensam tilläggsupphandling och köpt in extra doser. Fler vaccindoser är därmed på väg in i Sverige, och det är regionerna själva som fördelar dem mellan sig, enligt Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner.

Annons

– En del finns tillgängliga redan nu och de kommande veckorna kommer ytterligare doser. För att fördelningen av doser som kommer in ska fungera så sker det en dialog inom den samverkansmodell som regionerna har för läkemedelsfrågor, säger hon till TT.

Rättad: I en tidigare version förekom felaktiga uppgifter om upphandling av vaccin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons