Annons

Rekordmånga vill nå Mount Everest topp

Nepal • Publicerad 11 maj 2019
Bergkättrare på väg uppför Mount Everest. Arkivbild.Foto: Tashi Sherpa/AP/TT

Just nu råder högsäsong vid Mount Everest, då hundratals bergsbestigare samlas i tältläger vid bergets fot och gör sig redo att anta utmaningen att bestiga världens högsta topp.

Den korta klättringssäsongen inleds i dagarna och brukar sedan pågå till slutet av maj eller början av juni, då vädret är som mest gynnsamt.

Annons

I år har hela 378 klättringstillstånd utfärdats, vilket innebär rekordet på 373 tillstånd från 2017 är slaget. Inräknat guider räknar man med att omkring 750 personer kommer att försöka ta sig till toppen i år. Därtill tillkommer omkring 140 personer som använder rutten norrifrån från Tibet.

Intresset har stigit under många år, och nu varnas för att vandringlederna är på väg att bli överbefolkade och att man av säkerhetsskäl borde sätta ett tak för antalet tillstånd som Kina har gjort. Mount Everest är dock en god affär för Nepal – i år har landet fått in 40 miljoner kronor i avgifter för klättringstillstånden.

I fjol omkom fem personer när de försökte nå toppen av Mount Everest.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons