Annons

Rekordmånga söker skuldsanering

Rekordmånga ansökte om skuldsanering förra året, visar siffror från Kronofogden.
Dock får också allt fler nobben på sina ansökningar.
En av de främsta orsakerna är att de är för dåligt förberedda.
Privatekonomi • Publicerad 4 februari 2020
Allt fler ansöker om skuldsanering, men många får dock avslag. Arkivbild.
Allt fler ansöker om skuldsanering, men många får dock avslag. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Efter en lagändring 2016 som gjorde det enklare att ansöka om skuldsanering har antalet sökande ökat kraftigt. 2018 blev inget undantag. 20 513 ansökningar, en ökning med cirka 15 procent jämfört med 2018, betyder en ny rekordnivå.

Samtidigt har dock andelen beviljande ansökningar minskat, från cirka 58 till 52 procent. Kronofogden ser ett tydligt skäl:

Annons

"En del av dem som söker är inte tillräckligt väl förberedda. Du behöver både ha koll på dina inkomster, utgifter och skulder, och kunna visa att du gjort ansträngningar för att förbättra din situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna eller kommit till rätta med ett spelmissbruk, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Kronofogden uppmanar därför de som nu tänker söka att ta kontakt med en budget- och skuldrådgivare vid kommunen.

"De flesta människor som söker skuldsanering lever med mycket små marginaler. Vissa har tappat livsgnistan, andra skäms över sin situation. För dessa personer kan en skuldsanering vara en livsavgörande vändning", säger Per-Olof Lindh.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons