Annons

Regnet släckte enorm skogsbrand i Australien

En enorm skogsbrand som har härjat i två och en halv månad i östra Australien har släckts av de kraftiga regn som faller i delstaten New South Wales sedan i fredags, .
Flera vädervarningar har utfärdats på grund av kraftig nederbörd och starka vindar men fortfarande brinner det på många håll i landet.
Australien • Publicerad 9 februari 2020
Rök från Currowan-branden syns över staden Nowra i den australiska delstaten New South Wales tidigare i år.
Rök från Currowan-branden syns över staden Nowra i den australiska delstaten New South Wales tidigare i år.Foto: TRACEY NEARMY/Reuters/TT

Den nu släckta Currowan-branden, 30 mil söder om Sydney, har omfattat ett område på nära 500 000 hektar, förstört över 300 bostäder och krävt tre dödsoffer.

Vädervarningar har utfärdats för hela östkusten, med kraftig nederbörd, hårda vindar och risk för både översvämningar och jordskred.

Annons

På vissa håll i delstaten har man under de senaste dagarna fått nederbörd motsvarande ungefär hälften av det årliga genomsnittet. Omkring 75 000 personer rapporteras vara utan el.

– Det är ovanligt att se så här höga nederbördsnivåer, uppe över hundra millimeter under flera dagar i rad, säger Jane Golding, meteorolog vid Australiens vädermyndighet BOM, till ABC.

I kustsamhället Kurnell, omkring två mil söder om Sydney, beskrivs de höga vågor som slår in mot stranden som ett ”omvänt vattenfall”.

Även i delstaten Queensland, norr om New South Wales, varnar myndigheterna för översvämningar.

Fortfarande rasar flera stora bränder i skog och mark i delstaten Western Australia, medan områden i den norra delen av delstaten hanterar efterdyningarna av den tropiska cyklonen Damien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons