Annons

Regn, åska och blåsigt – men också sol

Efter helgens lågtryck med blåst, regn och åska på många håll väntas mest uppehåll och mer värme senare under veckan.
Väder • Publicerad 12 juni 2021
Regnområdet med åskinslag som drabbat Norrland och Svealand i helgen drar vidare. Till veckan väntas mestadels uppehåll med varmare temperaturer igen.
Regnområdet med åskinslag som drabbat Norrland och Svealand i helgen drar vidare. Till veckan väntas mestadels uppehåll med varmare temperaturer igen.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Regnstråket med åskinslag, som under fredagskvällen drabbade Norrland, rörde sig därefter vidare sydost. Lokalt föll större mängder regn i Svealand, bland annat i Stockholm, på lördagen.

I Skåne, Östergötland, Dalsland och Bohuslän, men också i södra Norrland, såg det däremot bättre ut.

Annons

– Det är en hel del sol och värme även om det är moln som tidvis skymmer.

Regnområdet över Svealand drar sig sedan vidare och söndagen väntas bli klar.

– Det är lite svalare luft som letat sig in med upp till 20 grader i söder och 10–15 grader i inlandet i norr. I kustlandet är det 16–17 grader, säger Karlsson.

Helgen präglas av hårda vindbyar i söder och på söndagen gäller det även i Norrland.

– Under måndagen ser det också ut att bli hårda vindbyar i södra delen av landet, därefter avtar vindarna något, säger Karlsson till TT.

Veckan inleds med regn på flera håll. Därefter väntas mestadels uppehåll och varmare luft letar sig in igen.

På torsdagen kan temperaturen komma upp till 26–27 grader i söder, medan det vid Norrlands kustland kan bli 20–25 grader.

SMHI har inte utfärdat några meteorologiska varningar, men däremot föreligger en brandrisk i södra delen av landet och höga vattenflöden i älvarna i Norrland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons