Annons

Reglering av bitcoin ett steg närmare

Senaten i USA säger ja till att införa hårdare regler för kryptovalutor. Det kan bland annat ge tiotals miljarder dollar skatteintäkter.
Ekonomi • Publicerad 12 augusti 2021
Senatorn Kyrsten Sinema, demokrat, försökte mildra de nya bitcoin-reglerna. Arkivbild.
Senatorn Kyrsten Sinema, demokrat, försökte mildra de nya bitcoin-reglerna. Arkivbild.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

I president Joe Bidens stora infrastrukturplan för vägar och järnvägar finns ett tillägg om hårdare regler för kryptovalutor som bitcoin. Det förslaget röstades igenom i senaten på tisdagen.

Enligt förslaget måste alla som sysslar med bitcoin, precis som börsmäklare, rapportera sina och sina kunders transaktioner till amerikanska skatteverket, IRS. Då kan verket kräva in skatt på bitcoin-vinster – vinster som bitcoin-spekulanterna inte alltid skriver in i sin deklaration.

Annons

Regeln ska ge många miljarder dollar i intäkter – pengar som ska gå till just vägar och järnvägar.

Uppgifter runt alla transaktioner för mer än 10 000 dollar, eller drygt 87 000 kronor, måste enligt förslaget rapporteras.

Mäklare

Men amerikanska företag som sysslar med bitcoin har protesterat högljutt. Den stora växlingssajtens Coinbases vd Brian Armstrong säger att förslaget är obegripligt. Twitters vd Jack Dorsey, som gillar bitcoin, har sagt att förslaget ökar byråkratin. Det tvingar många att lämna rapporter, även de som kanske bara skriver dataprogram som har med kryptovalutor att göra.

Andreas de Blanche, universitetslektor på Högskolan Väst, håller med i stora drag.

– Rapporteringskravet i infrastrukturplanen är väldigt brett och till och med omöjligt att uppfylla, rent tekniskt, säger de Blanche, som undervisar om kryptovalutor.

Kritiken hejdade det gigantiska infrastrukturpaketet i senaten. Ett par senatorer försökte ändra i lagförslaget och förtydliga att mäklare ska betyda just mäklare och inte alla andra i branschen. Men de röstades ner.

Nästa steg är att förslaget tas upp i representanthuset där demokraterna visserligen är i majoritet, men där det kan komma många förslag på ändringar.

Om USA tar i hårdare mot bitcoin kanske andra länder följer efter. Att Kina slagit ner på bitcoin och att EU överväger nya regler borde inte hjälpa – men priset på valutan går ändå upp. Under debatten om förslaget den senaste månaden har priset ökat från 34 000 dollar till 45 000 dollar per bitcoin. Sedan i tisdags eftermiddag, då förslaget blev verklighet, har priset dock sjunkit.

Vad är det som händer? Det finns några tänkbara förklaringar.

Klarare

Bitcoin styrs inte bara av USA.

Annons

Och förslaget om hårdare regler är inte klart än. Det måste gå genom representanthuset också. Men om det passerar i någon form kan det kanske bli okej, ändå, tycker Andreas de Blanche.

– - Mina studenter skulle uppskatta klarare skatteregler även här Sverige. De flesta som håller på med kryptovalutor som bitcoin vill faktiskt själva betala skatt och veta vad som gäller.

Den amerikanska biokedjan AMC Entertainment meddelade dessutom på tisdagen att den som ett av få stora företag tänker börja ta emot bitcoin som betalning, ett tecken på att valutan blir mer accepterad.

Och på en stor bitcoin-konferens nyligen uttalade sig Twitters vd Jack Dorsey, Teslas chef Elon Musk och den fondförvaltaren Catherine Wood positivt om valutan. Just de här tre är populära bland bitcoin-fansen som väger deras ord på guldvåg.

Man kan även vända på motgången i senaten: Att kryptovalutor ens diskuteras bland toppolitikerna är ett tecken på att de börjar komma in i finrummet.

– Många är nog häpna över att några rader om bitcoin kunde stoppa en massiv infrastrukturplan. Sådan uppståndelse är bra för priset, säger Andreas de Blanche.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons