Annons

Regionen kräver skyddsjakt – på mås

Måsarna på Visby lasaretts tak har blivit ett så stort problem att regionen nu ansökt om skyddsjakt. Region Gotland befarar ett helikopterhaveri, skriver helagotland.se.
Djur • Publicerad 3 juni 2023
Fiskmåsarna på sjukhusets tak riskerar att orsaka ett helikopterhaveri. Arkivbild.
Fiskmåsarna på sjukhusets tak riskerar att orsaka ett helikopterhaveri. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Enligt en uppskattning finns omkring 100 fiskmåsar i närheten av helikopterplattan på taket. I första hand vill man ta bort bon och ungar, och som sista utväg skjuta måsarna.

– Fiskmåsarna är över hela sjukhusområdet, så det är rätt stora ytor vi behöver jobba med, säger Mikael Ekelöf, enhetschef vid avdelningen för fastighetsservice.

Annons

I ansökan till länsstyrelsen skriver han ”Vi anser att populationen ökat senaste året och att risken för en incident ökat”.

Planen är att ta bort så många individer som krävs för att kunna upprätthålla flygsäkerheten.

– Vi är certifierade som flygplats och i certifikatet står det att vi ska ha koll på fågelförekomst. Sen är det ju ett väldigt utsatt läge vi har här precis vid kusten, säger Mikael Ekelöf.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons