Annons

Regimkritikern Navalnyj fick besök av sin fru

I dagarna tre har den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj och hans fru Julia Navalnaja fått vara tillsammans i fängelset där han sitter. "Häftigt", skriver Julia Navalnaja på Instagram om upplevelsen.
Ryssland • Publicerad 6 augusti 2021
"Vår tids hjälte", lyder texten vid graffitin av den fängslade Kremlkritikern Aleksej Navalnyj, som målas över i Sankt Petersburg. Bild från 28 april.
"Vår tids hjälte", lyder texten vid graffitin av den fängslade Kremlkritikern Aleksej Navalnyj, som målas över i Sankt Petersburg. Bild från 28 april.Foto: Ivan Petrov/AP/TT

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som anses vara en av Vladimir Putins värsta rivaler, har fått besök i fängelset av sin hustru, Julia Navalnaja. På sitt Instagramkonto beskriver Julia Navalnaja den smått overkliga känslan av att återse sin make.

"Jag är så glad", skriver Julia Navalnaja om att äntligen få vara ensam på tu man hand med sin man. I tre dagar fick de vara tillsammans.

Annons

Julia Navalnaja beskriver fängelsebesöket som "så häftigt" och berättar vidare att hon och maken, som hon beskriver som avmagrad, åt borsjtj som hon tagit med sig i kastruller. Själva fängelset framstår som ett hyggligt tvåstjärnigt hotell, enligt Julia Navalnaja.

Det var i augusti 2020 som Aleksej Navalnyj insjuknade akut under en flygtur från Tomsk i Sibirien. På ett sjukhus i Tyskland konstaterades det att han förgiftats med det Sovjetutvecklade nervgiftet novitjok. Giftet hade bland annat placerats i Navalnyjs kalsonger.

Efter att ha vårdats länge på det tyska sjukhuset återvände Navalnyj till Ryssland den 17 januari 2021. Han greps direkt på flygplatsen och dömdes därefter till tre och ett halvt års fängelse för brott mot reglerna för en tidigare villkorlig dom om förskingring, eftersom regimkritikern låtit bli att anmäla sig hos sin övervakare när han låg i koma i Tyskland.

Navalnyj har även åtalats för andra brott, anklagelser som hans anhängare och många utomstående bedömare anser är politiskt motiverade.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons