Annons

Regeringen vill skärpa straffen för knivbrott

Regeringen vill skärpa straffen för allvarliga knivbrott. Fler knivbrott ska också dömas som grova.
Politik • Publicerad 9 februari 2022
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vill skärpa straffen för knivbrott.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vill skärpa straffen för knivbrott.Foto: Marko Säävälä/TT

– Vi inriktar oss på att göra straffskärpningar där det finns risk för att kniven används för våld, säger han.

Straffen för brott mot knivlagen har inte ändrats på 20 år. Samtidigt används kniv ofta vid till exempel personrån. De kriminella gängen har också gått över till att använda kniv mer, eftersom straffen för vapenbrott har skärpts, enligt regeringen.

Annons

Regeringen föreslår nu i en lagrådsremiss att maxstraffet för brott enligt normalgraden skärps från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.

Registrera kontantkort

Regeringen vill också att fler brott ska bedömas som grova. Exempel på när brottet ska anses som grovt införs i lagtexten, till exempel om det handlar om knivinnehav i kriminella miljöer, på nattklubbar eller skolor. För grova knivbrott ska maxstraffet höjas från fängelse i ett år, till fängelse i två år.

Minimistraffet för de grova brotten höjs samtidigt från 14 dagar till sex månader.

Straffskärpningarna föreslås börja gälla den 1 juli i år.

Regeringen kommer även att besluta om en lagrådsremiss som innebär att användandet av kontantkort måste registreras. Enligt Morgan Johansson är det mycket vanligt att oregistrerade och anonyma kontant­kort till mobil­telefoner används i samband med brotts­lig verksamhet, vilket försvårar för polisen.

Beslagta meddelanden

Förslaget går ut på att operatören måste registrera abon­nentens namn, adress och person­nummer. Det ska också göras en identitets­kontroll. Regist­rerings­skyldig­heten föreslås börja gälla den 1 augusti 2022.

Regeringen går också vidare med en proposition med förslaget att ta bort förbudet att beslagta meddelanden som skickats mellan den misstänkte och en närstående.

Det ska också bli möjligt att tvinga en misstänkt att öppna sin mobiltelefon med biometrisk autentisering som fingeravtryck. Det blir också möjligt för brottsbekämpande myndigheter att få tillgång till information som är lagrad på externa servrar.

Fakta: Regeringens förslag

Fler knivbrott ska bedömas som grova

I lagen införs vägledande exempel på när ett knivbrott kan vara grovt.

Förslaget innebär en utvidgning av det grova brottet, det vill säga att fler knivbrott kommer att bedömas som grova.

Det kan handla om knivinnehav i en kriminell miljö, på en nattklubb, på en skola eller på en brottsutsatt plats.

Det kan också handla om knivinnehav i våldsanvändnings- eller självförsvarssyfte eller innehav av s.k. gatustridsvapen.

Straffskalan för grovt knivbrott skärps från fängelse i högst ett år, till fängelse i lägst sex månader och högst två år.

Maximistraffet för uppsåtliga knivbrott av den så kallade normalgraden skärps från fängelse i sex månader till fängelse i ett år.

Allvarliga former av knivbrott pekas ut som så kallade artbrott, det vill säga brott som många gånger bör motivera ett fängelsestraff i stället för en frivårdspåföljd.

Kniv som behövs för arbete eller för friluftsaktiviteter såsom jakt, fiske eller camping berörs inte.

Träder i kraft 1 juli 2022.

Regeringen föreslår att det ska införas en registreringsskyldighet för vissa förbetalda tjänster som kan nås via kontantkort.

Förslaget omfattar kontantkort som kan användas för att ringa, skicka sms eller surfa på internet.

Innan tjänsten börjar användas ska operatören registrera abonnentens namn, adress och personnummer eller organisationsnummer om det rör sig om en juridisk person.

Det ska göras en identitetskontroll.

Tjänster som används av någon annan än den registrerade abonnenten ska avbrytas.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons