Annons

Regeringen vill se fler lämna bort tvätt

I sommar ökar möjligheten till rutavdrag för den som köper till exempel städning hemma.
Regeringen vill höja taket ytterligare för avdraget och ska utreda om sådant som övervakning av hemmet och att lämna bort smutstvätten ska ingå.
Syftet: att fler ska jobba mer, både de som beställer och de som utför.
Rutavdrag • Publicerad 8 juni 2019
Regeringen och samarbetspartierna C och L ska utreda ett utökat rutavdrag med fler tjänster än hittills och höja avdragstaket Arkivbild.
Regeringen och samarbetspartierna C och L ska utreda ett utökat rutavdrag med fler tjänster än hittills och höja avdragstaket Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Regeringen sätter nu i gång utredningen, efter den så kallade januariöverenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna. Utredaren ska även syna om rutavdraget för personer över 65 år ska gälla fler tjänster än vad det gör nu i hemmet.

Centerledaren Annie Lööf beskriver utredningsuppdraget som en stor C-framgång som kan bidra till fler jobb i rutbranschen.

"Bra för Sverige"

Annons

"Breddandet av RUT-avdraget är bra för Sverige. Det kommer att leda till att människor får tillgång till fler tjänster som underlättar deras vardag, sade Lööf häromdagen i ett uttalande, angående utredningen.

Finansminister Magdalena, Andersson (S) har nöjt sig med att presentera direktiven för utredningen, som ska vara klar den 15 januari nästa år.

För bara tre år sedan sänkte Andersson taket för rutavdraget och minskade avdragsmöjligheterna för det mer omfattande rotavdraget, det som gäller reparation, ombyggnad och renovering av bostadsrätter, småhus eller fritidshus.

Rut står för rengöring, underhåll och tvätt. Möjligheten för hushåll att göra skatteavdrag för köp av sådana tjänster infördes 2007. Sedan dess har avdraget ändrats flera gånger. Förutom städning, gräsklippning och barnpassning ingår nu också flyttjänster, installation av datorer samt reparation av till exempel kylar och tvättmaskiner i bostaden.

Höjts och sänkts

Också taket för hur stora avdrag som får göras har ändrats. 2016 sänkte den rödgröna regeringen taket till 25 000 kronor, men den 1 juli i år höjs det till 50 000 kronor igen eftersom det ingick i den budget från Moderaterna och Kristdemokraterna som röstades igenom i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

Regeringens utredare ska se över om taket kan höjas ännu mer, till 75 000 kronor per person och år. För att kunna utnyttja det fullt måste en person köpa rutarbete för 150 000 kronor, eftersom avdraget täcker halva arbetskostnaden. Ett hushåll med två personer måste köpa för 300 000 kronor för att slå i taket.

Ett problem i dag, något som kan hindra människor att köpa mer ruttjänster, är enligt regeringen att rut- och rotavdragen räknas ihop. Den som beställer större byggjobb kan till exempel utnyttja hela avdragsrätten med resultat att inget blir kvar till ruttjänster.

Kolla bostaden

Utredaren ska överväga om fler tjänster än hittills ska ge rätt till avdrag på arbetskostnaden. Det handlar om avdrag för den som lämnar ifrån sig tvätt, om bortforsling av trädgårdsavfall och saker som ska återvinnas, men även trygghetstjänster. Det kan vara tillsyn av huset, att ta hand om post eller sköta växter.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons