Annons

Regeringen vill avveckla ebo-lagen

Regeringen vill avveckla ebo-lagen. En befintlig utredning får ett tilläggsdirektiv för att utreda hur det ska gå till.
Politik • Publicerad 11 januari 2022
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) under tisdagens pressträff.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) under tisdagens pressträff.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den så kallade ebo-lagen, lagen om eget boende, innebär att en asylsökande som kommer till Sverige kan välja att ordna sitt boende på egen hand. Lagen infördes 1994 och gjorde det möjligt för asylsökande att ordna eget boende i stället för att bo på Migrationsverkets anläggningsboenden, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag.

– Syftet med reformen var bland annat att mottagandet skulle präglas av egen valfrihet och ökat eget ansvarstagande. Men det har lett till ökad segregation och ojämlikhet, säger Ygeman.

Annons

– Ofta har de asylsökande bosatt sig i områden med stora socioekonomiska utmaningar i storstadsregionerna. Det har försvårat integrationen.

Beslut på kongressen

Regeringen vill nu avveckla ebo, i enlighet med Socialdemokraternas beslut på kongressen i höstas, säger Anders Ygeman.

Ett första steg blir ett tilläggsdirektiv till utredningen "Ett ordnat initialt mottagande av asylsökande" om att se över vilka åtgärder som bör vidtas för att avveckla ebo.

Åtgärderna kan exempelvis handla om att avskaffa dagersättningen under asyltiden om man väljer att inte bo på något av Migrationsverkets boende, eller om indragen rätt att arbeta under asyltiden, säger Ygeman.

Jämn fördelning

Målet är att det ska leda till att fler kan anvisas till kommuner med goda integrationsförutsättningar.

– Det bidrar också till att ansvaret för mottagandet kan fördelas mer jämnt mellan landets kommuner.

Tilläggsdirektivet ska beslutas i början av detta år, enligt Ygeman, och utredningen ska vara klar till hösten. Bedömningen är att avvecklingen har stort stöd i riksdagen.

– Jag hoppas på ett brett stöd. Det finns en ganska enig bild från de utredningar som har gjorts om de problem som ebo har fört med sig.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons