Annons

Regeringen utreder social dumpning

Nu ska den sociala dumpningen utredas.
Efter larmen från landsbygd och glesbygd tillsätts en utredning som ska ge svar på frågan om – och i så fall hur – landets tillväxtkommuner skickar socialt utsatta människor vidare till kommuner som har svårt att hjälpa dem.
Samhälle • Publicerad 13 februari 2020
Samhället Herrfors i ligger i Kramfors kommun. Här hamnade en ensamstående, rörelsehindrad kvinna med små barn som tidigare berättat för TT hur hennes förra hemkommun Österåker hjälpt henne flytta dit med löfte om hiss, närhet till affärer, vård och service. Arkivbild.
Samhället Herrfors i ligger i Kramfors kommun. Här hamnade en ensamstående, rörelsehindrad kvinna med små barn som tidigare berättat för TT hur hennes förra hemkommun Österåker hjälpt henne flytta dit med löfte om hiss, närhet till affärer, vård och service. Arkivbild.Foto: Mats Andersson/TT

En del kallar det för social export – andra har benämnt det "social dumpning". Från norr till söder har många av landets kommuner vittnat om hur socialt utsatta, utan egen försörjning och bostad, plötsligt dyker upp och behöver hjälp.

Civilminister Lena Micko är säker på sin sak redan utredningen ens satt i gång. "Social dumpning" pågår.

Annons

– Ja, att det förekommer – det finns det definitivt vederlagt att det gör, säger hon till TT och fortsätter:

– Hur mycket behöver vi veta mer om.

Se ett mönster

Civilministerns träffade utsatta kommuner rörande fenomenet efter årsskiftet, och utlovade redan då en kartläggning. Samma kommuner var några av alla de som deltog i den enkätundersökning som TT genomförde i slutet av förra året.

Då uppgav drygt 70 procent – 113 kommuner av totalt 159 svarande – att de upplever att socialt utsatta människor kan ha uppmuntrats eller till och med hänvisats att söka bostad hos dem i stället för i hemkommunen.

Siffran var högre – 79 procent – bland dem som definierar sig som landsbygds- eller glesbygdskommun.

Nu ska regeringen ta reda på hur situationen faktiskt ser ut. Statskontoret får i uppdrag att "definiera och kartlägga förekomsten av att kommuner aktivt medverkar till att individer bosätter sig i en annan kommun", enligt ett pressutskick från Regeringskansliet.

– Dels att vi får mer kunskap om läget – hur mycket det förekommer av så kallad social dumpning – och att vi dels kan få underlag för att se ett mönster, säger Lena Micko.

Åtgärder på gång

Statskontorets utredning, som sker i samarbete med länsstyrelser och Sveriges Kommuner och Regioner, ska vara klar den 1 september. Senare i höst kommer även tänkbara åtgärder att presenteras för att komma till rätta med problemet.

– Den första delen är kartläggningen, den andra att faktiskt föreslå en inriktning på åtgärder.

TT: Kan man förvänta sig lösningar på problemet?

– Ja, det tycker jag att man ska kunna överväga. Dels kommer det faktiskt kunna handla om staten på något vis ska ha en tydligare roll i relation till det ansvar vi har och den lagstiftning som finns. Men också samarbetet mellan kommunerna, hur det ser ut i den här typen av frågor.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons