Annons

Regeringen rullar i gång familjeveckan

Regeringen gör nu verklighet av Socialdemokraternas vallöfte om en familjevecka.
Ett förslag om hur införande ska påbörjas skickas ut på remiss.
Politik • Publicerad 4 november 2020
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) påbörjar nu arbetet med att införa familjeveckan. Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) påbörjar nu arbetet med att införa familjeveckan. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Familjeveckan innebär att föräldrar ska ha rätt till ledighet från arbetet med ersättning motsvarande tillfällig föräldrapenning för att ta hand om sitt barn under en dag när det exempelvis är lov, terminsuppehåll, studiedag för personalen eller för att delta i ett utvecklingssamtal om barnet.

Familjedagspenning ska kunna lämnas till en vårdnadshavare som har barn som är mellan 4 och 16 år gamla.

Tre förslag

Annons

Regeringen sätter inte ned foten om hur många dagar som ska få tas ut. I stället ingår tre olika förslag om antal dagar i den remiss som nu skickas ut med tre, två respektive en dag att ta ut.

Anledningen till det är att det råder osäkerhet kring pandemin och hur utdragen återhämtningen av ekonomin blir, enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Förslagen baseras på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna och föreslås träda i kraft den 1 april 2022.

M rasar

Samtidigt slås det fast i pressmeddelandet från Shekarabi att förhandlingarna inför budgeten 2022 avgör om förslagen presenteras och med hur många dagar.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är upprörd över regeringens förslag.

– Det är en vansinnig felprioritering. Vi befinner oss mitt i en pandemi med stora samhällsproblem, och då är det tondövt att lägga fram och gå vidare med det här förslaget om en familjevecka, säger hon till TT.

Enligt Svantesson måste regeringen prioritera skattebetalarnas pengar.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att stoppa det här förslaget i riksdagen, säger Svantesson.

TCO välkomnar

Även Företagarna är kritiska.

– Att regeringen i en tid, när företag kämpar med näbbar och klor för sin existens och allt fler arbetstagare inte vet om de har ett jobb att gå till i morgon, prioriterar extra ledighet är helt verklighetsfrämmande, säger Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg.

Annons

TCO välkomnar däremot förslaget från regeringen.

– TCO välkomnar beskedet att regeringen går vidare med förslaget om familjedagar. Vi måste skapa bättre förutsättningar för ett hållbart arbetsliv och jämställt föräldraskap så att både kvinnor och män får ihop livspusslet under barnens uppväxt. De behoven finns oavsett om det pågår en pandemi eller inte, säger TCO:s ordförande Therese Svanström.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons