Annons

Ekonom: "Krisbudget utan stimulanser"

Regeringens budget innehåller förslag som beräknas kosta 40,4 miljarder nästa år.
Enligt experter som TT har talat med rör det sig om en försiktig budget.
Ekonomi • Publicerad 8 november 2022
Så här ser den ut, regeringens budgetproposition för 2023.
Så här ser den ut, regeringens budgetproposition för 2023.Foto: Pontus Lundahl/TT

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) målade upp en dyster bild av det ekonomiska läget för svensk del den närmaste tiden.

– Svensk ekonomi bedöms befinna sig i en lågkonjunktur nästa år. Vi går in i den här lågkonjunkturen med fortsatt hög arbetslöshet som förväntas försämras, säger hon.

Annons

Det är också något som det tagits hänsyn till i den totalt 3 000 sidor tjocka budgeten som nu presenteras.

Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, kallar det för “en krisbudget, fast utan stimulanser till hushållen”.

– Jag tycker att den präglas av återhållsamhet och det tycker jag är klokt. Det här är en budget som siktar på strukturella reformer, till exempel av rättsväsendet, snarare än att ge stöd till hushållen, säger hon.

Förbereder för tuffare tider

Samtidigt tycker hon att det är tydligt att regeringen förbereder sig för tuffare tider längre fram.

– När vi kommer in i en lågkonjunktur nästa år och arbetslösheten ökar så kommer det att behövas mer stöd till hushållen, säger hon.

Hennes kollega på Nordea, Annika Winsth, poängterar att 40 miljarder ändå är en stor summa.

– 30 miljarder som man pratat om tidigare har nu blivit 40 miljarder. Vi har vant oss vid väldigt stora siffror under pandemin, sedan behöver inte det vara fel om de används på rätt sätt.

Winsth betonar också risken med breda ekonomiska stöd till hushållen samtidigt som inflationen nu är extremt hög.

– Man försöker också att vara försiktig på den fronten. Det som är klok politik är pengar till forskning, skola och infrastruktur. På det hela taget är det godkänt utifrån att man hjälper de sämst ställda och försöker ta några långsiktiga grepp.

För optimistiska

Annika Winsth ser dock att regeringen är alldeles för optimistisk när det gäller exempelvis svensk BNP-utveckling även om den revideras ned till minus 0,4 procent avseende 2023.

Annons

– Vår bedömning är snarare minus 2 procent än de här tiondelarna som regeringen pratar om.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, hade gärna sett fler långsiktiga satsningar på till exempel klimat, utbildning och både fysisk och digital infrastruktur.

– Det är en bekymrad regering som lägger fram den här budgeten. Det kan så klart kännas tryggt att både ha satt på sig hängslen och livrem, men det kanske räcker med bara hängslen i det här läget, säger han.

Måste förhålla sig till inflationen

Det här är den första regeringen på flera decennier som måste förhålla sig till inflationen, konstaterar han.

– Men med långsiktiga satsningar, som är mer utdragna över tid, ökar efterfrågan i ekonomin samtidigt som risken för inflation är mer begränsad, säger han.

Konjunkturinstitutet (KI) har inför budgeten beräknat det så kallade reformutrymmet – alltså hur mycket regeringen kan lägga på ofinansierade reformer utan att bryta mot budgetramverket – till 130 miljarder kronor under mandatperiodens fyra år.

Albin Kainelainen, generaldirektör på KI, poängterar att man inte från KI:s sida recenserar specifika satsningar i budgeten.

– Men utifrån vårt perspektiv är det i stora drag en rimlig beskrivning av läget inom svensk ekonomi och rimliga prognoser. Utgångsläget i svenska offentliga finanser är synnerligen gott och man går under skuldankarets nivå. Det visar att finanserna utvecklats förvånansvärt bra efter pandemin.

Fakta. Regeringens budgetprognos

Under 2023 beräknas regeringens reformer kosta 40,4 miljarder kronor. Under 2024 och 2025 beräknas reformernas effekt på de offentliga finanserna till 39,9 miljarder respektive 38 miljarder.

I reformeffekterna ingår bland annat budgetbesparingar vad gäller bistånd på 7,3 miljarder 2023, 9,5 miljarder 2024 och 12,7 miljarder 2025.

Stora utgiftsposter är bland annat ökade statsbidrag till kommuner och regioner på 6 miljarder per år och satsningar på försvaret på 4,3 miljarder 2023, 8,8 miljarder 2024 och 9,1 miljarder 2025.

Att behålla dagens nivå på arbetslöshetsförsäkringen beräknas kosta 5,8 miljarder 2023, 6,4 miljarder 2024 och 6,6 miljarder 2025.

Den tillfälliga sänkningen av skatt på bensin och diesel beräknas kosta 6,7 miljarder 2023, 6,9 miljarder 2024 och 6,9 miljarder 2025.

Klimatbonus för bilar kostar första året 2,99 miljarder kronor, men när det avskaffas väntas det ge besparingar på nära 3 miljarder kronor per år.

Enligt gällande budgetramverk ska budgeten gå med överskott på 0,33 procent av BNP över en konjunkturcykel, medan statsskulden ska ligga på 35 procent av BNP – där avsteg över 5 procentenheter ska motiveras.

Regeringen föreslår även höjda nivåer på utgiftstaket för de tre kommande åren med 124, 148 respektive 103 miljarder kronor.

Budgeten bygger på uppgörelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Källa: Finansdepartementet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons