Annons

Nyval i Rumänien kan gynna bortröstat parti

Den konservativa minoritetsregeringen i Rumänien under premiärminister Ludovic Orban har fallit i en misstroendeomröstning i parlamentet.
Ett eventuellt nyval kan gynna just Orban och hans parti PNL.
Rumänien • Publicerad 5 februari 2020
Den konservativa minoritetsregeringen i Rumänien under premiärminister Ludovic Orban har fallit i en misstroendeomröstning i parlamentet. Arkivbild.
Den konservativa minoritetsregeringen i Rumänien under premiärminister Ludovic Orban har fallit i en misstroendeomröstning i parlamentet. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda

Enligt parlamentet röstade 261 av 465 ledamöter för ett misstroende. Därmed nådde man alltså över de 233 röster som krävdes.

– Det är ett mycket stort steg för rumänsk demokrati, säger Marcel Ciolacu, som leder det oppositionella socialdemokratiska partiet PSD och som lett försöken att avsätta regeringen.

Annons

Orban får tills vidare sitta kvar och leda en expeditionsministär.

PSD vann valet 2016 men regeringen förlorade en misstroendeomröstning i fjol. I november tillträdde Orban.

Enligt planerna ska lokalval hållas i Rumänien i juni och allmänna val i december. Men analytiker tror nu att regeringens fall kan öppna för ett tidigare parlamentsval och att det kan gynna Orban och PNL. Partiet har enligt en opinionsundersökning nyligen fördubblat sitt opinionsstöd sedan valet 2016, till 47 procent.

– Vi förlorade ett slag, men vi kommer att vinna slaget om Rumänien, säger Orban efter onsdagens beslut om misstroende.

President Klaus Iohannis, som är allierad med Orban, har kallat till sig partierna för överläggningar på torsdagen. Han har samtidigt klargjort att han vill ha kvar Orban.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons