Annons

Kärnvapenfria länder står upp för nedrustning

När stormakterna vapenskramlar måste länder utan kärnvapen verka för nedrustning. Det anser företrädare för 16 länder som på utrikesminister Margot Wallströms initiativ skrivit under en gemensam deklaration i Stockholm.
Politik • Publicerad 11 juni 2019
Tysklands utrikesminister Heiko Maas och Margot Wallström (S) under tisdagens internationella ministermöte i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani/TT

Ministrar och andra företrädare för bland annat Tyskland, Japan och Kanada – samtliga utan egna kärnvapen – fanns bland deltagarna på tisdagens möte i Stockholm. Målet: Att prata ihop sig inför nästa års konferens i New York om det så kallade ickespridningsavtalet, en internationell överenskommelse som då har 50 år på nacken.

Margot Wallström (S) hoppas kunna sätta press på världens kärnvapenmakter att återgå till en utveckling i riktning mot nedrustning.

Annons

– Vi vill säkerställa att ickespridningsavtalets roll förstärks, och hoppas på ett bra resultat där vi blickar framåt, säger hon vid en presskonferens.

Nytt möte i Berlin

Tysklands utrikesminister Heiko Maas välkomnar Wallströms initiativ och betygar att den tyska regeringen har ett stort intresse av att fortsätta samarbetet om kärnvapennedrustning.

– Frågan är ju knappt på den politiska dagordningen längre, men den hör hemma där. Vi behöver internationellt samarbete, och därför har jag själv erbjudit mig att stå värd för ett möte i början av nästa år i Berlin, säger han i anslutning till mötet.

Dan Smith, chef för fredsforskningsinstitutet Sipri, anser att den internationella diskussionen om nedrustning allt mer kännetecknas av hopplöshet.

Samtidigt poängterar han att ickespridningsavtalet är en uppgörelse som handlar om att ge och ta, och att det bland många länder utan kärnvapen finns en frustration över att kärnvapenmakterna inte uppfyller sin del av överenskommelsen.

– Tanken med avtalet är att icke-kärnvapenstaterna fortsätter att avstå från att utveckla kärnvapen, medan kärnvapenstaterna tar steg i riktning mot nedrustning. Sedan en tid tillbaka sprider sig en otålighet bland icke-kärnvapenstaterna, eftersom den här uppgörelsen inte längre efterlevs. Det som har hänt det senaste året, vad gäller vapenkontroll mellan USA och Ryssland, ökar otåligheten ytterligare, säger han.

"Trovärdigheten undergrävs"

Beatrice Fihn, som i december 2017 fick Nobels fredspris för sitt arbete med antikärnvapenorganisationen Ican, ser positivt på Wallströms initiativ. Samtidigt tycker hon att trovärdigheten undergrävs av att Sverige inte har undertecknat FN:s konvention om kärnvapenförbud, en politiskt känslig fråga som tillfälligt har lagts på is.

– Om Sverige vill inta en ledarroll i den här frågan så måste man skriva på förbudet, säger hon.

Den farhågan avfärdas av Margot Wallström, som pekar på att länderna som kommit till mötet i Stockholm har valt olika förhållningssätt till frågan om kärnvapenförbud.

– Det instrument som är i kraft är ickespridningsavtalet. Därför handlar det om att göra det bästa av det, och det har vi sagt genom hela processen, även när vi deltog i förhandlingar om förbudskonventionen. De står inte i motsatsställning till varandra, säger hon till TT.

Pontus Ahlkvist/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons