Annons

Regel för A-traktorer förändras

Trafik • Publicerad 3 juli 2020
Transportstyrelsen har fått stor respons över sin regeländring kring A-traktorer den 15 juli. Arkivbild.
Transportstyrelsen har fått stor respons över sin regeländring kring A-traktorer den 15 juli. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Den 15 juli ändras reglerna för A-traktorer, rapporterar ATL. Det gäller begränsningen att en A-traktor endast får köra i 10 kilometer i timmen (km/h) när den kör på den lägsta växeln vid ett varvtal på 2/3 av det maximala varvtalet på ursprungsmotorn.

Efter att Transportstyrelsen skickat förslaget på en remissrunda, försvinner den begränsningen nu i mitten av juli. Men hastighetsbegränsningen på 30 km/h gäller fortfarande för A-traktorer.

Annons

Tidigare har förare kunnat ansöka om dispens till myndigheten för att slippa kravet på 10 km/h. Enligt ATL fick Transportstyrelsen in upp emot 40 ansökningar varje dag. De som ansökt om dispens men inte fått saken prövad innan 15 juli kommer att få veta att dispens inte längre behövs.

När Transportstyrelsen föreslog att slopa kravet på 10 km/h har också en rad A-traktorintresserade hört av sig.

– Våra sakkunniga är glada och tacksamma över all respons från ungdomar. Deras synpunkter är jätteviktiga för vårt framtida regelutvecklingsarbete, säger Monica Näslund, pressansvarig på Transportstyrelsen, till ATL.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons