Annons

Reaktorstart i Oskarshamn före plan

Återstarten av reaktorn i Oskarshamn går igång nästan ett dygn före plan.
Ekonomi • Publicerad 10 mars 2023
Kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Arkivbild.
Kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

– Arbetet har gått bra och vi är inne i slutfasen. Det följer planen, sade kommunikationschef Désirée Liljevall till TT strax före lunch på fredagen.

Några timmar senare kommer nästa besked. Reaktorn startar driften klockan 02.00, natten till lördag, 11 mars.

Annons

– Det är 21 timmar före tidsplan, säger hon.

Ursprungsplanen var att reaktorn skulle gå igång lördag kväll, 11 mars klockan 23, efter att ha stått stilla sedan fredagen 3 mars. Det var i mitten av förra veckan som Oskarshamnsverket meddelade att man var tvungen att ta reaktorn ur drift i åtta dagar till följd av ett bränslefel.

Efter återstarten tar det 80 timmar innan reaktorn, som är Sveriges största kärnkraftsreaktor, åter är i full drift. Normal produktion innebär cirka 1 450 MW.

Parallellt står en reaktor vid Ringhals still. Den beräknas starta, efter flera förseningar, 23 mars efter att ha varit ur drift sedan tidig höst förra året.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons