Annons

Rävbajs från hela Sverige efterlyses

Forskare ber allmänheten om hjälp med att skicka in rävspillning som man hittar ute i markerna. Detta för att kartlägga förekomsten av parasiten dvärgbandmask hos rävar, rapporterar .
Forskning • Publicerad 2 april 2022
Den som hittar rävspillning ute i markerna uppmanas att skicka in det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Den som hittar rävspillning ute i markerna uppmanas att skicka in det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Undersökningen görs av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Om man ser en rävspillning, eller hittar en död räv, så kan man kontakta SVA och få en provpåse eller kartong för att skicka in det här, säger Erik Ågren, biträdande statsveterinär på myndigheten, till radion.

Annons

Rävbajs liknar hundars avföring och spillningen ligger oftast väl synlig i skogen.

Kartläggningen pågår till nästa år och SVA vill analysera rävar från hela landet. Första gången dvärgbandmask hittades hos rödrävar i Sverige var 2011 och frågan är hur utbredningen ser ut nu.

– Syftet är att kartlägga om och i så fall var smittan finns i landet, förklarar Erik Ågren.

Det finns en risk att dvärgbandmask överförs till människor, men den är väldigt liten i Sverige, enligt Erik Ågren.

– Det är ingen fara att äta bär och svamp från skogen, men tvätta händer innan du äter eller snusar, säger han till Vetenskapsradion.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons