Annons

Rättspsykiatrisk vård för mord på kvinna

Kvinnan sparkades och höggs ihjäl mitt framför ögonen på många människor i centrala Alvesta.
Nu döms en man i 40-årsåldern till rättspsykiatrisk vård för mordet på kvinnan han hade en relation med.
Brott • Publicerad 3 augusti 2021
Mordet i Alvesta var ett av flera på kort tid i våras, som ledde till politisk debatt och krav på hårdare tag för att stoppa våld mot kvinnor. Arkivbild.
Mordet i Alvesta var ett av flera på kort tid i våras, som ledde till politisk debatt och krav på hårdare tag för att stoppa våld mot kvinnor. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinnan dödades den 17 april i år, mitt på dagen i närheten av järnvägsstationen i Alvesta. Hon utsattes för slag, sparkar och knivhugg. Våldet mot huvud och kropp var så kraftigt att hon dog.

Flera personer blev vittnen till hur mannen attackerade kvinnan och han har själv erkänt att han knivhuggit och slagit kvinnan. Men han har nekat till brott med hänvisning till sitt psykiska tillstånd vid tillfället. I förhör har han bland annat pratat om "demoner" som styrt både honom själv och kvinnan. Han hävdar att det är demonerna som har tvingat honom att döda kvinnan.

Annons

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. Därmed var det aldrig aktuellt att döma honom till fängelse. Han döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Tingsrätten gör dock bedömningen att mannen varit tillräckligt medveten om vad han gjorde för att kunna döma honom för mord.

Enligt åklagaren har utredningen visat att mannen och kvinnan, som även hon var i 40-årsåldern, hade haft en relation sedan ett halvår tillbaka när mordet skedde. Något egentligt motiv till mordet har inte kommit fram.

Mordet var ett av flera på kort tid i våras, då män dödade kvinnor som de hade eller hade haft en nära relation med. Det ledde till en politisk debatt och krav på mer kraftfulla åtgärder för att få stopp på våld mot kvinnor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons