Annons

Rättegång stoppas av nytt Sky-material

Efter skjutningen i Botkyrka sommaren 2020 där en 12-årig flicka dog inledde de som trodde sig vara kulornas verkliga mål en hämndaktion. Rättegången om hämnden pausas nu eftersom nytt material från krypterade chattar är på väg till Sverige.
Brott • Publicerad 6 oktober 2022
Rättegången om en hämndaktion efter skjutningen i Botkyrka, där en 12-årig flicka kom i vägen för kulor troligen menade för andra, har stoppats av ny bevisning.
Rättegången om en hämndaktion efter skjutningen i Botkyrka, där en 12-årig flicka kom i vägen för kulor troligen menade för andra, har stoppats av ny bevisning.Foto: Polisens förundersökning

Redan när förhandlingen mot de nio män som åtalats för inblandning i hämnden inleddes den 12 september flaggade åklagaren för att nytt material från den krypterade brottschatten Sky ECC skulle kunna påverka rättegången.

– Jag vet inte om det finns mer material som berör det här ärendet, men man har fått information till svensk polis om att man lyckats extrahera fler meddelanden. Jag kan i nuläget inte svara på om det finns meddelanden som berör det här ärendet eller när de kommer att komma till Sverige, sade åklagare Anna Svedin under rättegångens första dag.

På väg

Annons

Södertörns tingsrätt har nu beslutat att tills vidare skjuta upp resten av förhandlingsdagarna i hämndärendet med hänvisning till att åklagarna nu informerat om att ytterligare bevisning tillkommit.

En av åklagarna i målet, Ida Arnell, säger till TT att det är just nytt Sky-material som tillkommit.

– Vi har fått besked om att det är på väg in nya Sky-meddelanden. Vi ska titta på dem och se vad det är och om det är intressant för det här målet, säger Ida Arnell.

Södertörns tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att det nya materialet beräknas komma till polis och åklagare denna vecka. Därefter ska försvaret få möjlighet att läsa det nya materialet.

Svårt att uppskatta

Ida Arnell säger att det är svårt att uppskatta hur lång tid som kan behövas för att processa materialet.

– Det är svårt att uppskatta. Vi hoppas på att få det nu i dagarna, säger hon.

Tidigare har också två hovrättsförhandlingar pausats för att åklagarna ska kunna ta ställning till ny information från Sky-chattar som kan ha svenskkoppling.

Fakta: Krypterade kommunikationstjänster

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade kommunikationstjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade våren 2020. I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta.

Förra året kom uppgifter om att även Sky ECC knäckts. Svensk polis bedömde då omfattningen som dubbelt så stor som Encrochat.

Under året avslöjades också att amerikanska FBI utvecklat en egen tjänst, kallad Anom, som man lyckats sprida bland kriminella.

Flera av de krypterade tjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons