Annons

Sista ordet för separatisternas advokater

Det var på sin höjd olydigt att driva igenom en otillåten folkomröstning om självständighet i Katalonien – knappast ett uppror.
Det säger de åtalade katalanska politikernas advokater i sina slutanföranden efter en över fyra månader lång rättegång.
Spanien • Publicerad 11 juni 2019
Josep Rull, Jordi Turull och Jordi Sànchez, som står åtalade för bland annat uppror i samband med självständighetsomröstningen i Katalonien 2017, deltog i parlamentets öppnande den 21 maj – tack vare sin permission från fängelset.Foto: Pablo Blazquez/AP/TT

– Det handlar om två trasiga bilar och de snackar om apokalyps. De gillar inte sanningen.

Andreu Van den Eynde, advokat för Kataloniens tidigare vicepresident Oriol Junqueras, satte hårt mot hårt under sin två timmar långa plädering.

Annons

Åklagarna jämförde under sina slutanföranden i förra veckan händelserna i Katalonien 2017 med en statskupp. De anklagar flera av de tolv åtalade katalanska ledarna för det enligt spansk lag mycket grava brottet uppror. Argumentet lyder att de med hjälp av våld försökt bryta den konstitutionella ordningen och uppnå självständighet.

"Bara oväsen"

Åklagarna pekar bland annat på motståndet mot de poliser som kommenderades ut för att stoppa folkomröstningen och oroligheter utanför en regionregeringsbyggnad i Barcelona då ett antal polisfordon förstördes. De åtalade uppmanade till konfrontationerna med polisen, menar man.

– Det är bara överdrifter, det är bara oväsen (från åklagarsidan), säger Van den Eynde, enligt .

– Folket gick inte ut på gatorna för att krossa staten, de gick ut för att manifestera och rösta.

Försvaret har nekat till att självständighetsprocessen innehöll någon form av våldstaktik. I stället har man pekat på polisens i vissa fall våldsamma ingripanden för att stoppa genomförandet av den olagligförklarade omröstningen, som ägde rum den 1 oktober 2017.

Kräver frikännande

Van den Eynde, som också företräder Kataloniens tidigare regionala "utrikesminister" Raül Romeva, säger att de åtalade på sin höjd gjort sig skyldiga till brottet ohörsamhet, som i allvarligare fall kan ge böter och ett treårigt förbud att inneha offentliga ämbeten.

Advokaten Javier Melero, som företräder de regionala exministrarna Joaquim Forn och Meritxell Borràs, instämde under sitt anförande i Van den Eyndes slutsatser. Van den Eynde och Melero yrkar, tillsammans med resten av advokaterna, på att de tolv åtalade frikänns.

På onsdag, rättegångens sista dag, gör de åtalade själva sina sista uttalanden.

Domarna väntas offentliggöras i höst.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons