Annons

Explosioner i Ukraina – över 30 skadade

Under natten mot 1 maj ljöd flyglarmen över stora delar av Ukraina.
Över 30 personer – däribland fem barn – har skadats i ryska anfall, enligt ukrainska myndigheter.
Ukraina • Publicerad 1 maj 2023
En ukrainsk soldat avfyrar ett raketgevär mot ryska positioner vid frontlinjen nära Avdijivka i Donetsk. Bild från den 28 april.
En ukrainsk soldat avfyrar ett raketgevär mot ryska positioner vid frontlinjen nära Avdijivka i Donetsk. Bild från den 28 april.Foto: Libkos/AP/TT
En brandmän pratar i walkie talkie medan lågor slår upp från oljedepån i Sevastopol på Krimhalvön.
En brandmän pratar i walkie talkie medan lågor slår upp från oljedepån i Sevastopol på Krimhalvön.Foto: Michail Razvozjajev/Telegram/AP/TT

Under tidiga morgontimmarna hördes explosioner i Kiev samt i regionerna Dnipropetrovsk och Sumy, rapporterar engelskspråkiga The Kyiv Independent.

En person dödades och tre skadades i ryska attacker mot regionen Cherson, enligt regionala myndigheter. Staden Cherson har attackerats åtta gånger, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Annons

I staden Pavlohrad i Dnipropetrovsk uppges över 30 personer ha skadats i ryska attacker, bland dem fem barn. 19 bostadskomplex, flera skolor och förskolor liksom flera andra byggnader sägs ha träffats i anfallen.

"Mycket oljud"

Enligt ukrainska medier rör det sig om ett omfattande ryskt robotanfall. Statliga ryska Tass rapporterar att ryska jaktplan och artilleri attackerade 140 mål i Ukraina under tidig måndag.

Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjny hävdar samtidigt att landets luftvärn har skjutit ned 15 av 18 ryska kryssningsrobotar som passerat in i ukrainskt luftrum.

"Det är mycket oljud utomhus nu. Det låter som att Ukrainas luftförsvar får arbeta hårt i Kiev", skrev den brittiska ambassadören Melinda Simmons på Twitter under natten.

Möjlig hämndattack

Ukrainas luftvärn har de senaste månaderna förstärkts av västerländska leveranser av avancerad utrustning, däribland det amerikanska luftvärnssystemet Patriot.

Michael Bociurkiw vid den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council skriver på Twitter att det verkar röra sig om vedergällning för helgens ukrainska attack mot en oljedepå i Sevastopol på Krimhalvön. Enligt det ryskinstallerade styret i staden angreps depån av "fientliga drönare".

Sevastopol på Krimhalvön är den ryska Svartahavsflottans högkvarter och har utsatts för upprepade flyganfall sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022. Ryssland annekterade Krim från Ukraina i strid mot folkrätten 2014.

Ryskt godståg urspårat

Samtidigt kommer uppgifter om att ett ryskt godståg har spårat ut i ryska Brjansk, som gränsar till Ukraina.

"En oidentifierad sprängladdning detonerade, och som ett resultat av det spårade ett lok till ett godståg ur", skriver regionens guvernören Aleksander Bogomaz på Telegram enligt nyhetsbyrån AFP.

Det finns inga uppgifter om skadade. På söndagen hävdade Bogomaz att fyra civila dödades i en ukrainsk robotattack mot byn Suzemksa i Brjansk. Byn ligger omkring en mil från gränsen mot Ukraina.

Ukraina har inte kommenterat uppgifterna om attacker i Brjansk.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons