Annons

Rapport: Pressat läge för museerna

Museer • Publicerad 6 februari 2020
Många av landets museer har det svårt ekonomiskt. Arkivbild.
Många av landets museer har det svårt ekonomiskt. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Många av landets museer kämpar ekonomiskt och har svårt att bedriva en tillräckligt bra verksamhet, enligt en rapport från Riskorganisationen Sveriges museer.

Rapporten bygger på enkätsvar från museichefer runt om i landet.

Annons

Hälften av museicheferna i undersökningen säger sig arbeta med sämre ekonomi än året innan, och flera av dem vittnar om åratal av ekonomisk urholkning. Några museer larmar om så dåliga resurser att de riskerar nedläggning, enligt rapporten.

"Många mindre museer är extra sårbara då kommuner och regioner gör hårda prioriteringar. Kortsiktigt tänkande riskerar att slå hårt både lokalt och regionalt", säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges museer, i ett pressmeddelande.

Samtidigt upplever tre fjärdedelar av museicheferna att museet har goda möjligheter att vara en stark samhällsaktör.

Frågorna skickades ut i november förra året till 203 chefer för Sveriges museers medlemsinstitutioner. Av dessa svarade 96.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons