Annons

Rapport: Biståndschefer utnyttjade kvinnor

Chefer vid en organisation som ger stöd till hiv-smittade i Ghana har enligt en utredning systematiskt utnyttjat kvinnor och krävt dem på både sexuella handlingar och pengar.
Organisationen har fått ekonomiskt stöd av Globala fonden, till vilken Sverige är en av de största givarna.
Bistånd • Publicerad 3 maj 2021
Hiv-smittade kvinnor i Ghana utnyttjades systematiskt av chefer inom en hjälporganisation, enligt en rapport. Arkivbild från Ghanas huvudstad Accra.
Hiv-smittade kvinnor i Ghana utnyttjades systematiskt av chefer inom en hjälporganisation, enligt en rapport. Arkivbild från Ghanas huvudstad Accra.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Under tio år har bistånd från Globala fonden till hiv-smittade i Ghana missbrukats, rapporterar Svenska Dagbladet.

En intern utredning, som har pågått i två år, visar att chefer vid en av Globala fondens mottagarorganisationer – som hjälper hiv-smittade i Ghana med utbildning och ekonomiskt stöd – systematiskt har krävt sexuella tjänster i utbyte mot stödet. De hiv-smittade ska även ha tvingats dela med sig av bidragen till cheferna.

"Missbrukat maktposition"

Annons

”Ledarna har missbrukat sina maktpositioner och utvecklat en kultur av sexuellt och finansiellt utnyttjande med sexuella handlingar i utbyte mot tjänster och förmåner”, heter det i rapporten.

– Detta är ett brutalt och systematiskt missbruk som pågått under lång tid med många inblandade. Något av det värsta jag tagit del av. Det är ofattbart att det helt saknats mekanismer för att skydda kvinnorna, säger korruptionsexperten Louise Brown, tidigare ordförande i antikorruptionsorganisationen Transparency International Sverige, till SvD.

Flera kvinnor ska under åren ha rapporterat om missförhållandena, men det är enligt utredningen inte något som har kommit till Globala fondens kännedom. I en kommentar säger fondens chef, Peter Sands, att man har nolltolerans för sexuellt utnyttjande, övergrepp och korruption. Vidare uppges att ansvariga chefer har avskedats och att man ska införa en uppförandekod.

Flera fall av korruption

Enligt SvD har ett tiotal utredningar de senaste två åren kommit fram till att det förekommit bland annat korruption, svindleri och maktmissbruk med givarbidrag inom projekt som finansieras av Globala fonden.

På frågan om svenska utbetalningar till fonden borde frysas säger ansvarig minister, miljöpartisten Per Olsson Fridh, till TT:

– I nuläget är det inte det. Globala fonden har agerat kraftfullt och tydligt på den här och även andra rapporter och det är det som är det viktiga. Man ska komma ihåg att Globala fonden har en livsavgörande verksamhet för väldigt många människor. Att frysa stöd vore att straffa andra människor i en utsatt situation och där är vi inte i det här läget, men vi fortsätter att följa detta, säger han.

Fakta: Globala fonden

Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria bildades 2001 av de ledande industriländerna i G8-gruppen. Det skedde på initiativ av den dåvarande FN-chefen Kofi Annan.

Fonden är fristående men samarbetar med FN. Verksamheten inleddes 2002.

Sverige, som var en av fondens första givare, är nu den åttonde största donatorn och har hittills totalt betalat ut nära 13 miljarder kronor.

2010 stoppades det svenska stödet till fonden efter uppgifter om korruption i mottagarländer. Stödet återupptogs följande år.

Källa: Globala fonden, Svenska Dagbladet

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons