Annons

Rapport banar väg för sydafrikansk landreform

Sydafrika planerar en omfattande landreform. Men flera frågetecken återstår. Förhoppningen är att en ny rapport ska räta ut dem.
Sydafrika • Publicerad 11 juni 2019
En landreform rycker närmare för Sydafrika och president Cyril Ramaphosa. Arkivbild.
En landreform rycker närmare för Sydafrika och president Cyril Ramaphosa. Arkivbild.Foto: Siphiwe Sibeko/AP/TT

Efter flera månaders försening har en expertpanel tillsatt av Sydafrikas president Cyril Ramaphosa överlämnat sin rapport om landets planerade landreform.

Regeringspartiet ANC föreslog i fjol en grundlagsändring som skulle tillåta staten att konfiskera mark utan att ersätta ägarna.

Annons

Landreform har seglat upp som en av de största frågorna i sydafrikansk politik. 25 år efter apartheids fall plågas landet av avgrundsdjupa ekonomiska klyftor och många spårar ojämlikheten till den skeva fördelningen av land – under apartheid konfiskerade det vita minoritetsstyret merparten av all odlingsbar mark.

Samtidigt som en stor majoritet av ANC:s kärnväljare stöder en landreform oroas näringslivet över ekonomiska konsekvenser samt att internationella investerare ska fly.

Regeringen planerar att lägga fram förslaget i oktober. För att träda i kraft måste det antas av parlamentets bägge kammare samt godkännas av presidenten. Rapporten, som ännu inte offentliggjorts, förväntas få stor inverkan på hur den färdiga lagen kommer att se ut.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons