Annons

Räntesmocka kan höja krav för att få bolån

Danske Bank spår skärpta krav på bolånekunder i spåren av Riksbankens räntestorm.
– Det gäller att få en finansiering som kunden klarar av på lång sikt, säger affärsområdeschef Anneli Adler till TT.
Bolån • Publicerad 3 juli 2023
Kraven på bolånetagare kan skärpas i spåren av höjda räntor. Arkivbild.
Kraven på bolånetagare kan skärpas i spåren av höjda räntor. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksbankens senaste räntesmocka som också påverkar bankernas bolåneräntor kan ge högt belånade hushåll en törn. Men också dra åt kranarna för nya bolånetagare.

Kalkylräntan – den ränta som bankerna bedömer att kunderna måste klara av – har det senaste året höjts i takt med Riksbankens styrränta.

Annons

Finansinspektionens råd till bankerna i fjol – att använda höga marginaler i sin kreditprövning – tycks delvis ha hörsammats. Det senaste året har Handelsbanken höjt kalkylräntan till 7 procent, Nordea till 6,5 procent, Swedbank till 6,34 procent.

Spår fler höjningar

Danske bank, som justerat upp sitt krav på marginal till 7 procent, ser det inte som otänkbart att höja mer.

– Det finns skäl att se över det till hösten, det tror jag att fler banker gör. Det blir ett sätt att vägleda kunden att inte försätta sig i en skuld som är för dyr, säger affärsområdeschef Anneli Adler.

När banker tidigare krävde marginal på runt 5-6 procent var det en rejält tilltagen buffert då den rörliga boräntan låg kring 1-2 procent. När en rörlig boränta nu är uppe i 5 procent och nosar i närheten av en kalkylränta på 6-7 procent, blir marginalen tunn.

– Vi är måna om att kunderna får en finansiering de långsiktigt klarar av, säger Anneli Adler.

TT: Hur ska unga ta sig in på bostadsmarknaden med en så hög tröskel?

– Det är verkligen tufft för förstagångsköparna, även om bostadspriserna har gått ner.

Medan vissa unga tidigare kunde förlita sig på att en förälder stod med på sitt barns bolån, har också den möjligheten krympt i takt med räntestegringen, säger Anneli Adler.

Fler vill pausa amorteringskrav

Redan nu märker banken av hushållens pressade situation. Få affärer genomförs, många avvaktar med att byta boende.

– Betydligt fler kunder än tidigare begär anstånd om paus i amorteringskravet. Vi får sådana förfrågningar varje vecka, från vanliga kunder, inte bara från dem med sämst ekonomi, säger Anneli Adler.

Annons

Andra storbanker vill inte uttala sig om eventuella planer på skärpta krav på kunden. Däremot har några av dem i år märkt av fler kunder som ansöker om amorteringsfrihet. Hos Handelsbanken är främsta orsaken föräldraledighet, skriver Joel Holm, presstalesman, i ett mejlsvar till TT.

”Om vi beviljar en amorteringslättnad beror det på att hushållet står inför finansiella påfrestningar. De kanske söker tillfällig amorteringspaus på grund av föräldraledighet.”

Fakta: Bankerna utgår från "kvar att leva på"-kalkyl

Bankerna väljer hur hög deras kalkylränta ska vara.

Enligt lag ska den vara enligt ”tillräcklig återbetalningsförmåga”, men anger inga procentsatser.

Flera banker utgår i sina kalkylräntor från Konsumentverkets beräkningar när det gäller levnadskostnader, kalp-kalkylen ("kvar att leva på-kalkyl"), som räknar ut hur mycket man har efter det att alla fasta kostnader är betalda.

Bankernas kalkylränta för bolån:

SBAB: 7 procent.

Danske Bank: 7 procent.

Nordea: 6,5 procent.

Handelsbanken: 7 procent.

Swedbank: 6,34 procent.

SEB: 6,5 procent.

Rättelse: I en tidigare version angavs i faktarutan fel kalkylränta för Handelsbanken.

Fakta: Amorteringsfrihet

Amorteringsfrihet innebär att du inte behöver amortera på ditt bolån. I Sverige finns ett amorteringskrav, men du kan få amorteringsfritt under vissa omständigheter.

Om ditt lån uppgår till 50 procent eller mer av bostadens värde måste du enligt lag amortera, liksom om dina bolån är stora i förhållande till din inkomst.

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning om bolånetak och amorteringskrav, där man bland annat ska analysera makroekonomiska risker förenade med hushållens skuldsättning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons