Annons

Räntan lämnas oförändrad i USA

Ekonomi • Publicerad 5 november 2020
Fed-chefen Jerome Powell rör inte reporäntan. Arkivbild.Foto: Caroline Brehman

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve väljer att i ett turbulent politiskt läge lämna styrräntan oförändrad. Det innebär att den fortsatt ligger i spannet 0–0,25 procent. Beslutet var precis vad finansmarknaderna hade väntat sig.

I ett uttalande efter beskedet beskriver Fed det ekonomiska läget i USA: "Ekonomisk aktivitet och sysselsättning fortsätter att återhämta sig, men är kvar långt under de nivåer som rådde i början av året." Amerikanska CNBC noterat att det är en mer pessimistiskt formulering än vad banken använde i september.

USA:s bruttonationalprodukt återhämtade sig historiskt snabbt under årets tredje kvartal, men raset under det föregående kvartalet var också historiskt. Av de 22 miljoner arbetstillfällen som försvann i landet mellan mars och april har drygt hälften återkommit, enligt CNBC.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons