Annons

Räkbrist på Västkusten får priserna att rusa

Det råder brist på räkor på Västkusten – samtidigt som efterfrågan har ökat avsevärt.
Mat • Publicerad 5 augusti 2021
Det råder räkbrist på Västkusten. Arkivbild.
Det råder räkbrist på Västkusten. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad

Priset på räkor på Västkusten har varit ovanligt högt i sommar, vilket lokala medier har rapporterat om.

Enligt Roger Thilander har fångsten från januari till juli varit ungefär 35 procent mindre än i fjol. Även i grannländerna Danmark och Norge syns samma trend. Vad det beror på är dock oklart.

Annons

– Fiskarna har olika förklaringar som svängningar, cykler, värme, strömningar och väder. Men ingen har en säker anledning.

I kombination med mindre fångst är det tydligt att efterfrågan har ökat. Förklaringen lyder att många tillbringar sin semester hemma och vill unna sig fisk och skaldjur, samt att restauranger har börjat öppna dörrarna för fler besökare.

Snittpriset för fiskhandlarna på onsdagen låg på cirka 250 kronor per kilo, där lägstapriset var runt 100 kronor och högstapriset runt 400 kronor.

– Det är priset som fiskhandlarna eller grossister betalar på auktionen. Sedan ska moms på innan räkan sätts ut till försäljning. Det finns nästan ingen marginal kvar så även om räkan kostar mycket pengar är det ingen som tjänar på det just nu, säger Roger Thilander.

Auktionspriset är ungefär 25 procent högre i år jämfört med förra året.

Fakta: Räka

Nordhavsräka är den art i som i handeln kallas räka.

Räka är en typ av välsmakande kräftdjur med från sidorna hoptryckt kropp, långa ben och tunt skal som ofta efter kokning får ljusröd färg.

Räkfiske bedrivs huvudsakligen med trål.

Nordhavsräkan fångas i Skagerrak och Nordsjön på djup mellan 200 och 400 meter. Den fångas också i djupa fjordar, t.ex. i Koster- och Gullmarsfjordarna.

De större räkorna sorteras ut och kokas ombord direkt efter fångsten. De mindre isas i lådor och säljs till konservfabriker.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons