Annons

Vilsna vitvalen i Seine är död

Vitvalen som har varit strandsatt i floden Seine i norra Frankrike har dött. Beslutet om avlivning fattades under insatsen som var tänkt att rädda valens liv.
Frankrike • Publicerad 10 augusti 2022
Veterinärer tog hand om vitvalen som simmat i floden Seine men kunde inte rädda djurets liv.
Veterinärer tog hand om vitvalen som simmat i floden Seine men kunde inte rädda djurets liv.Foto: Jean-Francois Monier/AP/TT

Ödet för vitvalen som simmat vilse i Seine har väckt stort intresse runtom i världen. På onsdagen visade det sig att ansträngningarna för att rädda djurets liv misslyckats.

"Trots en räddningsinsats utan motstycke måste vi med stor sorg meddela att valen har dött", skriver myndigheterna i Calvados i Normandie på Twitter.

Annons

De berättar i en film på Twitter att vitvalen fick avlivas under transport till den havsvattenbassäng där han skulle vårdas.

Lyftes ur floden

Sent på tisdagskvällen lyftes den 800 kilo tunga valen från floden med hjälp av nät och kran efter nästan sex timmars räddningsarbete. Valen, som vid det laget hade slutat äta, placerades på en pråm där den togs om hand av veterinärer.

Under räddningsinsatsen började valen få svårt att andas, och experterna bedömde att det bästa att göra var att avliva honom.

– Under resan bekräftade veterinärer att dess tillstånd försämrades, framför allt andningen, och märkte samtidigt att djuret hade ont, säger Florence Ollivet Courtois, expert på vilda djur.

Stor räddningsinsats

Dykare, veterinärer och ett 40-tal brandmän ingick i den runt 80 man starka insatsstyrkan som leddes av organisationen Sea Shepherd.

Räddningsinsatsen beskrevs som en kamp mot klockan: Valen riskerade att stressas till döds av insatsen samtidigt som han riskerade att dö av det varma vattnet i floden.

"Vi kan se att det är en val av manligt kön, att han är väldigt underviktig och att han har några sår, sade Isabelle Dorliat-Pouzet, företrädare för det franska departementet Eure i Normandie, vid en presskonferens direkt efter insatsen.

Vitvalen upptäcktes i Seine i förra veckan och har sedan tagit sig till en sluss cirka 70 kilometer från Paris. Vitval, eller beluga, finns i vanliga fall i arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons