Annons

Racingtalangen: "En dröm att köra formel 1"

Från go-kart till TCR Scandinavia.
Hannes Morin, 16, är Sveriges nya racinghopp.
Racing • Publicerad 2 maj 2019
"Vi tänkte ta det här som ett träningsår, men med den fart jag kunde visa upp så här långt så får vi se hur går", säger Hannes Morin, 16, yngst någonsin i kungaklassen i svensk racing.Foto: Jonas Dagson/TT

STCC är nu ett minne blott. Den högsta klassen i svensk racing heter i fortsättningen TCR Scandinavia. Och när första tävlingen avgörs på Ring Knutstorp till helgen är det upp till bevis. Bilsportförbundet, TCR Scandinavia och Ring Knutstorp har arbetat för högtryck in i det sista för att få alla bitar på plats och få till en säsong av något som ska kunna ersätta konkursade STCC.

En förare som ska representera den nya tiden är unge Hannes Morin, 16. Han kommer direkt från go-kart och är den yngsta föraren någonsin räknat från starten av STCC 1996.

Annons

– Pappa och jag pratade om vad vi skulle satsa på. Och vi kom fram till att jag går direkt till en TCR-bil, berättar Hannes Morin.

Tredje snabbaste tiden

På testdagen på Knutstorp i mitten av april överraskade gymnasieeleven från Umeå stort. Med nästan alla tilltänkta förare på plats satte han den tredje snabbaste tiden, bara slagen av tidigare mästaren Robert Dahlgren och veteranen Mattias Andersson.

– Vi tänkte ta det här som ett träningsår, men med den fart jag kunde visa upp så här långt så får vi se hur det går, säger 16-åringen förhoppningsfullt.

Ändå återstår det mycket för Hannes Morin. Att köra TCR-bil är något annat än att köra go-cart.

Saknar rutin

Och att han saknar rutin erkänner han utan omsvep.

– Jag har fortfarande aldrig kört om en annan bil under ett race med en TCR-bil. Jag hoppas ändå att när startfältet är så litet som det är ska jag att kunna hålla mig i toppen och samla poäng hela tiden.

För att klara övergången har Hannes Morin en egen coach, förra årets överraskningsman i STCC, kusinen Philip Morin.

– Han är både coach och åker med mig när jag träningskör. Han sitter i en stol bredvid mig och kommentarer banorna: "Gå in tajt här, växla upp snabbare här".

Dröm om Formel 1

För att hinna lära sig så mycket han kan har teamet hyrt flera banor för egna testdagar. Hannes har kört en extra dag på Ring Knutstorp, en dag på Anderstorp och en på Ljungbyhed. Det är början på en resa som han hoppas ska kunna föra honom långt.

– Det hade varit en dröm att köra formel 1. Alla som är 16 inom motorsporten drömmer om att komma dit. Men sen är det lite beroende på hur det går i år, kanske siktar vi på att komma ut i Europa, kanske WTCR så småningom.

Annons

Men först handlar det om TCR Scandinavia, den här och kommande säsonger.

– Jag kör TCR åtminstone till jag står högst upp på pallen i slutet av en säsong, säger den yngste utmanaren någonsin.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons