Annons

Putin vill rusta upp flottan med supervapen

Rysslands president Vladimir Putin har planer på att rusta upp landets flotta med den blixtsnabba kryssningsroboten Zirkon som kan nå en hastighet på 9 800 kilometer i timmen.
Ryssland • Publicerad 1 augusti 2022
Kryssningsroboten Zirkon avfyras vid en rysk provskjutning i Barents hav den 28 maj. Bilden kommer från en video utsänd av det ryska försvarsdepartementet. Arkivbild.
Kryssningsroboten Zirkon avfyras vid en rysk provskjutning i Barents hav den 28 maj. Bilden kommer från en video utsänd av det ryska försvarsdepartementet. Arkivbild.Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

Putin säger i ett tal på söndagen att landets flotta ska rustas upp med kryssningsroboten Zirkon, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax. De nya vapnen kommer att levereras under de kommande månaderna, enligt Putin, som talade under firandet av marinens dag i S:t Petersburg.

Den ryskutvecklade hypersoniska sjömålsroboten Zirkon kan nå en hastighet på cirka 9 800 kilometer i timmen, nio gånger snabbare än ljudets hastighet, och kan avfyras från land, sjöss eller från u-båtar.

Annons

Ryssland har provskjutit roboten flera gånger under året, bland i Svarta havet dagarna före invasionen av Ukraina och i Barents hav den 28 maj.

Fregatten Admiral Gorshkov kommer bli det första fartyget att utrustas med kryssningsroboten, som enligt Putin "saknar motstycke i världen".

– Den har inga gränser, säger han i sitt tal.

Innan Putin höll sitt tal skrev han under en ny marin doktrin där det bland annat framgår att Ryssland kommer att "skydda sina nationella intressen i Atlanten och motsätta sig Natos försök att föra fram sin militära infrastruktur till ryska gränser".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons