Annons

Putin: Västs vurm för Guaidó är galenskap

Venezuela • Publicerad 6 juni 2019
Nicolás Maduro och Vladimir Putin, här vid ett möte i Moskva 2017. Arkivbild.
Nicolás Maduro och Vladimir Putin, här vid ett möte i Moskva 2017. Arkivbild.Foto: Yuri Kadobnov/poolfoto via AP/TT

De västländer som står bakom den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidó är galna, anser Rysslands president Vladimir Putin.

Putin säger att Guaidó tycks vara en sympatisk person, men att han befarar att det hela leder till kaos.

Annons

– Om vi godtar detta sätt att ta makten – att en man går in på ett torg, lyfter blicken mot himlen och utropar sig själv till president inför Gud – skulle det vara normalt eller ej, frågar han sig vid ett pressmöte i samband med en ekonomisk konferens i S:t Petersburg.

– Jag skulle vilja fråga dem som stödjer detta: Har ni blivit galna, förstår ni vart detta leder? Ska vi ha regler eller inte?

Juan Guaidó är ordförande i Venezuelas folkvalda nationalförsamling och utropade sig till landets interimsledare sedan den socialistiske presidenten Nicolás Maduro sidsteppat nationalförsamlingen genom att via ett ifrågasatt val instifta en helt ny församling.

Över 50 länder har ställt sig bakom Guaidó, med USA i täten. Ryssland och Kina är Maduros främsta allierade, med stora investeringar i det oljerika landet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons