Annons

Putin säger sig "öppen för dialog" om Zaporizjzja

IAEA-chefen träffade den ryske presidenten på tisdagen – ett försök att få till stånd en skyddszon kring kärnkraftverket Zaporizjzja.
Presidenten Vladimir Putin hävdar att han är "öppen för dialog".
Ryssland • Publicerad 11 oktober 2022
Rafael Grossi, chef för Internationella atomenergiorganet IAEA, diskuterade på tisdagen kärnkraftverket Zaporizjzja med den ryske presidenten Vladimir Putin.
Rafael Grossi, chef för Internationella atomenergiorganet IAEA, diskuterade på tisdagen kärnkraftverket Zaporizjzja med den ryske presidenten Vladimir Putin.Foto: Pavel Bednyakov/AP/TT

Det sade han i rysk tv på tisdagen i samband med sitt möte med Rafael Grossi, chef för Internationella atomenergiorganet IAEA.

Putin sade då att han är "beredd att diskutera alla frågor av gemensamt intresse eller anledning till oro, till exempel, vad gäller situationen kring Zaporizjzja kraftverk".

Annons

Det ukrainska kärnkraftverket ockuperades av Ryssland i krigets början i februari och har sedan dess varit i skottlinjen. Ryssland och Ukraina har anklagat varandra för beskjutningen av verket som har väckt oro för en kärnkraftskatastrof.

"Situationen i regionen kring kärnkraftverket Zaporizjzja och på andra håll har blivit allt farligare, oviss och utmanande, med frekventa militära attacker som också kan hota kärnkraftssäkerheten", säger Grossi i ett uttalande som IAEA publicerade efter mötet med Putin.

Under de senaste veckorna rapporteras Grossi ha fört intensiva diskussioner med såväl Ryssland som Ukraina om att inrätta en skyddszon kring anläggningen.

Enligt uttalandet ska IAEA-chefen träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev senare i veckan.

"Vi har inte råd att förlora mer tid. Insatserna är höga", säger Grossi och tillägger att allt behöver göras för att undvika en kärnkraftsolycka.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons