Annons

Putin mötte säkerhetsråd efter attacker

Vladimir Putin har hållit möte med Rysslands säkerhetsråd, samtidigt som landets krigsmakt hämnades helgens explosion på Kertjbron till Krim.
Ukraina • Publicerad 10 oktober 2022
Bild från i lördags på den attackerade Kertjbron.
Bild från i lördags på den attackerade Kertjbron.Foto: AP/TT
Explosionen på Kertjbron inträffade i lördags morse.
Explosionen på Kertjbron inträffade i lördags morse.Foto: Johan Hallnäs/TT

Rysslands president kallar ukrainska motanfall för "terrorattacker", och hävdar att förutom Kertjbron har ukrainska styrkor även anfallit kärnkraftverk i den ryska regionen Kursk.

Putin bekräftar enligt ryska nyhetsbyråers referat från säkerhetsrådsmötet att måndagens attacker mot flera ukrainska städer, däribland Kiev, är Rysslands svar.

Annons

Ukraina har officiellt inte bekräftat att man ligger bakom bombningen av bron, men det brukar landet inte heller göra vid liknande händelser bakom frontlinjerna i kriget. En högt uppsatt källa har dock sagt till The New York Times att det var landets säkerhetstjänst som arrangerade attacken.

Det var en lastbil som exploderade på bilbron, en explosion som antände bränslevagnar på ett godståg på järnvägsbron som löper parallellt. Tre personer uppges ha dödats i detonationen på bron, som är den enda direkta landförbindelsen mellan det annekterade Krim och Ryssland och därmed symboliskt viktig för Putin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons