Annons

Putin nobbar Gorbatjovs begravning

Västledarna kan inte komma när Sovjetunionens siste ledare och Nobelpristagaren Michail Gorbatjov begravs. Men en annan gäst saknas också:
Rysslands president Vladimir Putin.
Markeringen från Kreml skylls på att Putin är upptagen.
Ryssland • Publicerad 1 september 2022
Rysslands president Vladimir Putin vid Michail Gorbatjovs kista på sjukhus i Moskva.
Rysslands president Vladimir Putin vid Michail Gorbatjovs kista på sjukhus i Moskva.Foto: Pool via AP/TT

Beskedet om Putins inte helt oväntade men ändå kontroversiella beslut kom från hans talesperson Dmitrij Peskov.

– Avskedsceremonin och begravningen kommer att äga rum den 3 september men tyvärr kan presidenten inte närvara på grund av hans schema.

Annons

Peskov svarade sedan undvikande på frågan om Gorbatjov hedras med en statsbegravning.

– Det kommer att finnas inslag av statsbegravning, svarade han.

Putin och hans styre i Moskva har indirekt eller i förtäckta ordalag beskyllt Gorbatjov för att vara ansvarig för att den dåvarande stormakten Sovjetunionen och påföljande Ryska federationen förlorade styrka och inflytande.

Gorbatjovs begravningsceremoni i det politiskt anrika Unionernas hus blir därmed en tydlig påminnelse om läget i världen: få av världens ledare kommer att närvara när den betydelsefulle politikern, statsmannen och fredspristagare läggs till sista vilan.

Letar ursäkter

President Putin, och dem som står på hans sida, hittar på ursäkter att hålla sig borta.

Västledare kan inte visa sin respekt då en resa till Moskva är uteslutet under det pågående ryska anfallskriget i Ukraina.

Tyskland meddelar samtidigt att officiella flaggor kommer att halas till halv stång i huvudstaden Berlin för att hedra Gorbatjov.

Och oppositionella i Ryssland lär undvika att visa upp sig på begravningen av mannen som investerade delar av sina Nobelprispengar för att grunda tidningen Novaya Gazeta – numera förbjuden men vars redaktör också fått Nobels fredspris.

Begravningsceremonin hålls i kolonnsalen i Unionernas hus där Vladimir Lenin och Josef Stalin också hedrats.

Tänkare och konstnärer

Men kistan sänks i kyrkogården Novodevitjij invid Moskvafloden där hans fru Raisa är begravd, liksom ryska författare och fria tänkare. Frågan är vilka som kommer att hedra hans minne vid gravsättningen.

Annons

President Putin, han har redan visat sin medkänsla enligt talespersonen Peskov: Putin besökte sjukhuset där Gorbatjov avled.

Och Kreml låter publicera en bild där Putin står, stram och samlad, vid Gorbatjovs kista.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons