unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Punkterna som kan fälla eller fria Lindstedt

Överträdde den tidigare Kinaambassadören mot sina befogenheter och handlade i strid mot Sveriges utrikespolitik?
Här är knäckfrågorna som kan fälla – eller fria – Anna Lindstedt.
Anna Lindstedt, tidigare ambassadör i Kina, nekar till brott och vill bli frisläppt.
Anna Lindstedt, tidigare ambassadör i Kina, nekar till brott och vill bli frisläppt.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Advokat Conny Cedermark försvarar Anna Lindstedt.
Advokat Conny Cedermark försvarar Anna Lindstedt.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Åklagaren Henrik Olin yrkar på villkorlig dom för Anna Lindstedt.
Åklagaren Henrik Olin yrkar på villkorlig dom för Anna Lindstedt.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Vad handlar allt om?

Ett möte på hotell Sheraton i januari 2019, arrangerat av Anna Lindstedt. Ett av mötets syften var att få Gui Minhai, en svensk förläggare som är fängslad i Kina, frisläppt. Hans dotter Angela Gui var en av deltagarna liksom företagare verksamma i Kina.

Mötet slutade i ett bråk där Angela Gui säger sig ha blivit pressad att sluta kritisera Kina.

Åklagarsidan i rättegången, som avslutades på fredagen, hävdar att Anna Lindstedt i och med mötet handlat egenmäktigt vid förhandling med främmande makt. Försvaret nekar.

Agerade Lindstedt egenmäktigt och utanför sina ramar som ambassadör?

Det anser åklagarsidan som säger att hon agerat i strid med svensk utrikespolitik. Utrikesdepartementet (UD) var inte informerat om mötet och Lindstedt litade okritiskt på en man som företrädde Kinas intressen varför förhandling med främmande makt ägt rum.

Försvaret, som kallar bevisningen närmast obefintlig, säger att Lindstedt informerade, inte agerade egenmäktigt, inte förhandlade och att främmande makt inte var närvarande.

Men även om allt åklagaren hävdar stämmer utgör Anna Lindstedts agerande ändå inte något brott enligt advokat Conny Cedermark. Hon har enligt försvaret agerat inom sina befogenheter.

Cedermark förkastar hela åtalspunkten som han anser inte gäller en advokat i sin yrkesroll – utan enbart om någon utger sig för att vara något hen inte är. Åtalet ska därför ogillas enligt försvaret.

Företrädde affärsmännen på mötet Kinas intressen?

Det ligger i Kinas intresse att tysta kritiker mot Kinas agerande i Gui Minhai-frågan – där Angela Gui är en av de starkaste rösterna. Detta var också vad som hände, anser åklagare Henrik Olin. Vidare behöver inte en person ha ett uppdrag från Kina för att företräda dess intressen, enligt åklagaren.

Försvaret å sin sida hävdar tvärtemot att det måste finnas något slags uppdrag, antingen öppet eller dolt, för att en person ska föra en nations intressen.

Dessutom ligger det inte i Kinas intresse att få Gui Minhai frisläppt, enligt advokat Conny Cedermark.

Blev Angela Gui tillsagd att sluta kritisera Kina?

Nej, det fanns inga uttalade krav eller påtryckningar vad gällde Angela Guis yttrandefrihet, enligt försvaret.

– Den ifrågasattes aldrig, säger Lindstedt.

Det stämmer inte, hävdar åklagaren som går på Angela Guis linje. Hon säger att hon uppmanades att sluta skapa medial uppmärksamhet för sin far och göra vad hon kunde för att andra skulle sluta skriva om fallet.

– Jag kände mig pressad, sade Angela Gui under sitt vittnesmål.

Undanhöll Lindstedt information om mötet?

Ett mejl från den 18 januari delar åklagarsidan och försvaret. Anna Lindstedt informerade i meddelandet nio befattningshavare inom utrikesförvaltningen om mötet och att hon ville använda Kevin Liu som dörröppnare fallet Gui Minhai.

Försvaret säger att Lindstedt i sin yrkesroll inte var tvungen att informera om mötet, men att hon gjorde det likväl och undrar hur det då kan uppfattas som att vilja dölja något, säger Conny Cedermark.

Åklagarsidan hävdar däremot att Lindstedt utelämnade detaljer medvetet. Anställda vid UD har vittnat om att de blev mycket förvånade när de fick reda på vad som hänt och hade avrått från mötet om de känt till fler detaljer – som tid och plats.

Bröt Lindstedt mot UD:s instruktioner i sin kontakt med Angela Gui?

Här vet vi inte allt som sagts från UD:s håll, eftersom den delen av rättegången hållits bakom stängda dörrar och delar av förhör och mejl maskats på grund av sekretess. Men personal på UD säger att de gett tydliga instruktioner om att kontakten med Angela Gui skulle ske från Stockholm. Det visar att Lindstedt handlat egenmäktigt enligt åklagaren.

Anna Lindstedt säger att hon inte fått några sådana instruktioner. Advokat Conny Cedermark pekar dessutom på att de som informerats om mötet inte agerade, trots att de i och med meddelandet måste förstått att Anna Lindstedt hade kontakt med Angela Gui.

Läs mer

Almqvist avvisar anklagelser om jäv: ”Jag är extremt noga”

Barometern-OT granskar

Almqvist avvisar anklagelser om jäv: ”Jag är extremt noga”

Säger sig ha lämnat rummet när ”infekterad Kalmarfråga” kom på tal.

Klart: Unge KFF-stjärnan förlänger kontraktet

Sport

Klart: Unge KFF-stjärnan förlänger kontraktet

Anfallaren: ”Det känns väldigt bra att ha förlängt kontraktet”

JUST NU: Förlängning mellan OAIK och Varberg

Svenska Cupen

JUST NU: Förlängning mellan OAIK och Varberg

Direktrapportering från Arena Oskarshamn.

Äldreboenden öppnar på torsdagen - med blandade känslor

Emmaboda

Äldreboenden öppnar på torsdagen - med blandade känslor

På torsdagen öppnas kommunens äldreboenden och allaktivitetshus för besök efter ett halvårs stängning. Här berättar Anneli Djerf och Anette Isaksson vad det innebär och om hur det gångna halvåret har satt verksamheterna på hårda prov.

Biogassatsning på Runes invigdes

Emmaboda

Biogassatsning på Runes invigdes

Biogaspumpen på Runes bensin invigdes på onsdagen, men har varit i drift sedan årsskiftet. Kommunalrådet Johan Jonsson (C) tankade då kommunorganisationens första biogasbilar.

Hemlig dragkamp om makten på länsstyrelsen

Barometern-OT granskar

Hemlig dragkamp om makten på länsstyrelsen

Gräl, jävs-anklagelser och ett rop på hjälp från en 75-årig Kalmarkvinna.