Annons

PTS pausar 5G-auktion

Post- och telestyrelsen (PTS) har beslutat att tillfälligt pausa auktionen av 5G-frekvenser. Någon auktion är enligt PTS inte aktuell förrän det står klart om kinesiska Huawei och ZTE kan stängas ute från det svenska 5G-bygget eller inte.
Ekonomi • Publicerad 13 november 2020
Det blir ingen auktion av 5G-frekvenser förrän det i domstol har avgjorts om Huawei och ZTE kan utestängas som underleverantörer eller inte, enligt PTS. Arkivbild.
Det blir ingen auktion av 5G-frekvenser förrän det i domstol har avgjorts om Huawei och ZTE kan utestängas som underleverantörer eller inte, enligt PTS. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

PTS skriver på sin webbsida att myndigheten vill avvakta beslut från kammarrätten innan den avgör hur man ska gå vidare med auktionsförfarandet.

Beskedet lämnas sedan Förvaltningsrätten i Stockholm i måndags beslutade att tillståndsvillkoren som stängde ute kinesiska Huawei och ZTE från bygget av de svenska 5G-näten tills vidare inte gäller.

Annons

Domstolsbeslutet fattades sedan Huawei Technologies Sweden överklagat PTS-beslutet att stänga ute kinesiska Huawei och ZTE som leverantörer av komponenter när man beslutar vilka operatörer som ska få tillgång till 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

"PTS inställning är att villkoren går att överklaga först när beslut om tillstånd har fattats efter auktionen. Beslutet kan alltså inte överklagas särskilt", skriver PTS.

"Om målet ändå ska prövas i sak anser PTS att det finns väsentliga samhällsintressen, särskilt bevarandet av Sveriges säkerhet, som innebär att PTS beslut bör gälla även under den tid som domstolen prövar ärendet", fortsätter myndigheten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons