Annons

Protester mot Iran hölls världen runt

Demonstrationer hölls på lördagen runt om i världen för att protestera mot regimen i Iran. I Stockholm slöt omkring 1 000 personer upp. Även i flera andra städer i Sverige hölls protestmöten.
Iran • Publicerad 1 oktober 2022
Nära 1|000 personer samlades på Norra Bantorget i Stockholm kort efter det att demonstrationen inleddes. "Stäng iranska ambassaden", var ett av slagorden.
Nära 1|000 personer samlades på Norra Bantorget i Stockholm kort efter det att demonstrationen inleddes. "Stäng iranska ambassaden", var ett av slagorden.Foto: Andreas Sjölin/TT
Hossein och dottern Laura på demonstrationen vid Norra Bantorget.
Hossein och dottern Laura på demonstrationen vid Norra Bantorget.Foto: Andreas Sjölin/TT
Demonstration på Norra Bantorget mot den iranska regimen.
Demonstration på Norra Bantorget mot den iranska regimen.Foto: Andreas Sjölin/TT

På lördagen samlades människor i flera städer runtom i världen i solidaritet med de regimkritiska demonstranterna i Iran. Samtidigt fortsatte protesterna i Iran för 15:e natten i rad, och under lördagen samlades kravallpolis i större korsningar i huvudstaden Teheran.

Sociala medier visar stora demonstrationer i Teheran och i städerna Mashhad och Kermanshah i väst.

Annons

I 159 städer från Nordamerika till Europa och Asien, hölls stöddemonstrationer, enligt iranska människorättsorganisationer. I Tokyo i Japan brände kvinnor sina slöjor och klippte av sig håret, och i Brisbane i Australien samlades tusentals iranier för att kräva rättigheter i sitt hemland.

Demonstrationer i Stockholm

Demonstrationer hölls också i Stockholm, en på Mynttorget och en på Norra Bantorget där den sistnämnda samlade nära 1 000 personer en halvtimme efter start.

"Vi är alla Mahsa Amini", ropade demonstranterna bland annat. En av dem som kom till Norra Bantorget var Hossein, som bar sin dotter Laura på axlarna.

– Jag var fem år när shahen lämnade Iran (1979) och jag är här i dag för att min dotter kanske ska kunna få se Iran i ett skick som är demokratiskt. Ett land med mänskliga rättigheter, säger han.

Hossein lämnade Teheran som 14-åring.

– Jag skulle vilja att Iran blir en monarki igen och ser fram emot att Reza Pahlavi återupptar den 2 500 år långa monarkin efter 43 års uppehåll, säger han.

"Kan inte sluta"

Flera av demonstranterna säger att någonting känns annorlunda med de senaste veckornas demonstrationer.

– Det känns inte som att vi kan sluta. I Iran måste de fortsätta, för slutar de utan att regimen är avsatt tror jag att det kommer att bli massavrättningar, säger en av dem.

Protesterna i Iran startade den 16 september. Gnistan som föranledde dem var 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, sedan hon frihetsberövats av den iranska moralpolisen som ansåg att hon inte bar den obligatoriska slöjan korrekt.

Tiotals människor har dödats i demonstrationerna i Iran, och hundratals uppges ha gripits.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons