Annons

Stark reaktion på gripande av rysk journalist

Den ryske journalisten Ivan Golunov som arbetar på en oberoende nyhetssajt har gripits i Moskva misstänkt för narkotikabrott.
Hans chefer avvisar anklagelserna som fabricerade och även pressfrihets- och människorättsorganisationer är skeptiska.
Ryssland • Publicerad 7 juni 2019
Den ryske journalisten Ivan Golunov på en bild från en polisstation i Moskva på torsdagen.Foto: Dmitrij Dzhulaj/Meduza/AP/TT

Golunov jobbar på nyhetssajten Meduza som är baserad i Lettland för att kringgå ryska censurlagar. Enligt ryska polisen har 36-åringen gripits med fem påsar av drogen mefedron.

Men detta avvisas av Meduzas högsta chef Galina Timtjenko och chefredaktör Ivan Kolpakov, som beskriver Golunov som en av Rysslands mest kända undersökande journalister.

Annons

"Vi har anledning att tro att Golunov förföljs på grund av hans journalistiska arbete", skriver de i ett uttalande.

Vägrat undersöka

Medieklimatet och läget för de mänskliga rättigheterna i Ryssland har stegvis hårdnat när president Vladimir Putin dragit åt tumskruvarna.

Organisationen Reportrar utan gränser anser att gripandet av Golunov tyder på "en betydande eskalering av i förföljelsen" av oberoende journalister.

Golunovs advokat Dmitrij Dzjulaj säger att narkotikan har planerats, att hans klient blivit slagen i arresten och att utredarna vägrat vidta undersökningar av journalistens händer som kan visa om han hanterat droger.

"Betala priset"

Även Natalia Zvijagina, människorättsorganisationen Amnesty Internationals Rysslandschef, är skeptisk till anklagelserna som hon ser som en kopia av dem mot människorättsaktivisten Ojub Titijev.

"Allt tyder på att myndigheterna planterar droger på sina måltavlor för att tysta dem med ett fängelsestraff. Ivan Golunov är en framträdande kritiker och hans utredningar om regeringens korruption har uppenbart inte tagits emot väl av myndigheterna. Det verkar som att han nu får betala priset", säger Natalia Zvijagina enligt ett uttalande.

Enligt Amnesty riskerar Golunov åtta års fängelse om han döms.

Flera andra journalister – däribland från den oberoende tidningen Novaja Gazeta – protesterade mot gripandet utanför Moskvapolisens högkvarter på fredagen och blev själva gripna, men släpptes efter en stund.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons