Annons

Protester i Zahedan efter fredagsbön

Iran • Publicerad 11 november 2022
Stödprotester i Stockholm för de regimkritiska demonstrationerna i Iran.
Stödprotester i Stockholm för de regimkritiska demonstrationerna i Iran.Foto: Jessica Gow/TT

Regimkritiska protester genomfördes i Iran i samband med fredagsbönen i provinserna Sistan och Baluchistan. Flera hundra män samlades efter bönen i en moské i staden Zahedan och skanderade krav på ayatolla Ali Khameneis avgång.

Uppgifter om protesten kommer från den i Oslo baserade människorättsorganisationen IHR.

Annons

Demonstrationen var en ny markering mot regimen efter Mahsa Aminis död sedan hon gripits i mitten av september samt efter attackerna mot demonstranter 30 september i Zahedan i sydöstra delen av Iran då minst 90 människor dödades av säkerhetsstyrkor.

Fler än 300 personer har dödats i samband med regimkritiska protester sedan mitten av september enligt beräkningar av mänskliga rättighetsorganisationer och FN.

Flera oberoende experter som utsetts av FN:s människorättsråd krävde på fredagen att Iran upphör med hot om dödsstraff mot dem som deltar i regimkritiska protester.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons