Annons

Protasevitjs framträdande "tv-sänd tortyr"

På ytan en helt vanlig studio. Men den fängslade aktivisten Roman Protasevitj i Belarus gråter och begraver sitt ansikte i händerna när han i statlig tv berömmer landets ledare.
Belarus • Publicerad 5 juni 2021
Stillbild från det inslag som i torsdags visades i statlig belarusisk tv där den fängslade regimkritiske aktivisten och journalisten Roman Protasevitj "intervjuas".
Stillbild från det inslag som i torsdags visades i statlig belarusisk tv där den fängslade regimkritiske aktivisten och journalisten Roman Protasevitj "intervjuas".Foto: ONT via AP/TT

Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko, ofta kallad Europas siste diktator, har tagit till allt mer brutala medel för att krossa landets demokratirörelse. Inte nog med massgripanden och omfattande polisvåld under de massiva protesterna efter det utdömda valet i fjol – människorättsorganisationer har också dokumenterat hundratals fall av tortyr av demonstranter och oppositionella.

Mönster av tortyr

Att även oppositionsaktivisten Roman Protasevitj och flickvännen och juridikstudenten Sofia Sapega, som greps i maj på ett nedtvingat Ryanairplan, utsatts för övergrepp är tyvärr högst sannolikt, enligt Marie Struthers.

Annons

– Utifrån det mönster av tortyr och andra övergrepp som vi dokumenterat från tiden före valet fram till i dag är risken stor för att de åtminstone utsatts för någon form av misshandel, säger Marie Struthers, som är chef för Amnesty Internationals avdelning för Östeuropa.

EU:s och USA:s fördömanden och sanktioner har skärpts efter tvångslandningen i Minsk, som av många beskrivits som en ren flygkapning. Men Lukasjenkos regim, uppbackad av Ryssland, har inte visat några tecken på att mjukna.

Tårögd

Både Protasevitj och Sapega har triumfatoriskt visats upp i statlig tv. I veckan framträdde Protasevitj på nytt i ett en och en halv timme långt inslag som regimens propagandamaskin beskriver som en intervju.

Där visas en stundtals tårögd Protasevitj som bland annat får "erkänna" delaktighet i oppositionella aktiviteter och ge beröm åt Lukasjenko.

– Det här är inte en intervju. Det här är tv-sänd tortyr, säger Marie Struthers.

– Jag tror inte att någon som tittar på det här, som ser en person som flera gånger brister ut i gråt och begraver ansiktet i händerna, som har tydliga märken på sina handleder, kan tro att han befinner sig i ett tryggt sammanhang. Det är en oerhört plågsam situation för honom men även för tittarna.

"Toppen av ett isberg"

Protasevitj far har konstaterat att aktivisten inte är sig själv under "intervjun" och säger sig vara övertygad om att hans uttalanden görs efter "våld, tortyr och hot".

– Vi är mycket oroande både för hans mentala och fysiska tillstånd, säger Marie Struthers.

– Det är chockerande och skrämmande att framtvingade erkännanden som dessa fortsätter att användas i dagens Europa.

Marie Struthers uppmanar det internationella samfundet att vidta alla tillgängliga medel för att sätta stopp för människorättsövergreppen i Belarus.

– Behandlingen av Protasevitj är bara toppen av ett isberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons