Annons

Flera gripna vid svensk filmpremiär i Tbilisi

Det har pågått stora protester i Georgien vid biopremiären av svenske regissören Levan Akins film "And then we danced". En ung kvinna, som fick en sten i huvudet när hon var på väg för att se filmen, fördes till sjukhus med ambulans.
Film • Publicerad 8 november 2019
Georgisk polis skyddade dörrarna till Amirani-biografen i Tbilisi mot demonstranter.
Georgisk polis skyddade dörrarna till Amirani-biografen i Tbilisi mot demonstranter.Foto: Vano Shlamov/AFP/TT

Enligt Reuters har polisen gripit tolv personer i samband med stenkastningen och elva personer som ska ha försökt ta sig in på biografen utan biljett. Men visningen gick ändå att genomföra, uppger hbtq-organisationen Tbilisi Pride på Twitter.

"Trots försök från extrema grupper har filmen visats. Kärlek kommer alltid att vinna", skriver man.

Ropade "skäms"

Annons

Filmen, Sveriges officiella Oscarsbidrag, skildrar ett prestigefullt danskompani i Georgien och handlar om förbjuden kärlek i ett homofobt samhälle mellan de två unga dansarna Merad och Irakli. Framför biografen Amirani i huvudstaden Tbilisi samlades hundratals georgier för att protestera.

Man ropade bland annat "Länge leve Georgien" och "Skäms!". Biografen hade tidigare under dagen genomsökts av polishundar och endast de som köpt biljett i förväg släpptes in till kvällens premiär.

– Det känns ofattbart, det vi ser utanför biograferna är rent hat, säger regissören Levan Akin till TV4.

"Fått utrymme"

Homosexualitet är inte olagligt i Georgien, men det blev avkriminaliserat först 2000. Nationalistiska krafter i Georgien har kallat filmen "sodomipropaganda". Den nationalkonservativa och hbtq-fientliga organisationen Georgiens marsch och den ortodoxa kyrkan har båda tidigare i veckan uppmanat folk att protestera.

– Det har varit press på myndigheterna att leva upp till att vara en demokrati. Däremot tycker jag att extremisterna har fått alldeles för mycket utrymme eller de fick det åtminstone i början av veckan, säger Levan Akin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons