Annons

Pristagare: Kommer Nobelkommittén kontakta mig?

Fysikpristagaren John F Clauser låg och sov när Nobelkommittén tillkännagjorde att han tillsammans med Alain Aspect och Anton Zeilinger tilldelats årets Nobelpris i fysik. Beskedet om priset fick den yrvakne pristagaren av Nyhetsbyrån TT.
Nobel • Publicerad 4 oktober 2022
John F Clauser (i mitten) låg och sov när det meddelades att han tillsammans med två andra tilldelats Nobelpriset i fysik. Arkivbild.
John F Clauser (i mitten) låg och sov när det meddelades att han tillsammans med två andra tilldelats Nobelpriset i fysik. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Klockan var 02.54 på natten när John F Clauser vaknade av att telefonen ringde hemma i USA och TT Nyhetsbyrån blev först med att meddela honom att han tilldelats årets Nobelpris i fysik.

– Hahaha! Jag är väldigt glad! är hans första reaktion när han fick beskedet.

Annons

Han frågade sedan vilka de andra två pristagarna var och konstaterade nöjt att det var samma personer som han tidigare prisats med för sina upptäckter.

Han säger att han inte förväntade sig att få priset i år.

– Jag har varit nominerad flera gånger tidigare men det har aldrig hänt ändå, säger John F Clauser.

TT: Vad ska du göra nu?

– Jag tänkte att jag skulle gå och lägga mig och sova igen. Men så blir det nog inte, säger han och skrattar.

När han även svarat på frågan om vad han planerar att göra med prispengarna – "sätta på sparkontot" – ställer han själv en fråga till TT:s reporter.

– Tror du att Nobelkommittén också kommer att kontakta mig?

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons