Annons

Printz kungliga byte: "Lyckligt lottad"

För bara lite drygt ett år sedan riskerade han att åka ur SHL för andra året i rad.
Över en natt förändrades allt för backen David Printz – som nu kan vinna sin tredje titel på ett år med Frölunda.
Ishockey • Publicerad 3 februari 2020
Med tungan rätt i mun. Frölundabacken David Printz är sugen på en ännu en CHL-titel. Arkivbild.
Med tungan rätt i mun. Frölundabacken David Printz är sugen på en ännu en CHL-titel. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Frölundabacken är laddad inför tisdagens CHL-final på bortaplan mot tjeckiska Mountfield i Hradec Kralove.

Frölunda kan vinna sin fjärde CHL-titel på fem år och för David Printz lockar den tredje titeln på ett år.

Annons

Ett par veckor före fjolårets final – där Frölunda besegrade München i Scandinavium – kom Printz in i Göteborgslaget på lån från bottenlaget Timrå i ett spelarbyte där talangen och JVM-backen Filip Westerlund gick åt andra hållet.

Printz hade åkt ur SHL med Karlskrona säsongen före – nu var han på väg att göra samma trista resa med Timrå.

– Det var en del underliga omständigheter som gjorde att jag kom hit, i bland gäller det att vara på rätt plats i rätt tid, säger han.

"Berodde inte på mig"

Frölunda hade så långt förra säsongen inte fått spelet att stämma fullt ut. Bland annat tyckte lagledningen att det saknades en stor, fysisk back och Printz blev den perfekta pusselbiten.

– I samband med att jag kom hit hittade laget någonting, det började gå bra. Men det berodde inte på mig i alla fall, det kan jag säga, säger han anspråkslöst.

Printz hamnar sällan i rampljuset, men gör ett viktigt defensivt jobb på begränsad speltid. Han gjorde det så bra att klubben i somras förlängde kontraktet med honom över denna säsong. Hittills har det blivit sex assist i SHL på 37 matcher där han snittat 14.28 i speltid.

Efter CHL-vinsten i fjol lossnade allt för Frölunda som av bara farten vann SM-guld.

– Att i slutet av min karriär äntligen få lyfta Le Mat var det bästa som kunde hända, säger han.

Fysisk motståndare

Frölunda mötte Mountfield två gånger i gruppspelet i början av säsongen och lagen vann varsin match. Printz räknar med en tuff final.

– Det är ett ganska stort och tungt lag som spelar hårt och fysiskt. De var lite underskattade av alla, folk tyckte att det var konstigt att vi förlorade mot dem. Men nu har de gått till final och det är ett bevis på att det är ett bra lag. Vi ska åka ned dit och försöka spela vårt spel, säger han.

Annons

Frölunda hade en svacka med fyra raka förluster i mitten av januari, men har vunnit fyra av de fem senaste SHL-matcherna. Dessutom har en tidigare maginfluensa som gick runt i laget börjat klinga av.

Printz spelade 13 NHL-matcher med Philadelphia 2005-07 och blev mästare i farmarligan AHL 2005.

Det var enda mästerskapet han vunnit innan titlarna började trilla in med Frölunda.

TT: Vad skulle en ny CHL-titel betyda?

– Grejen med att vinna titlar, som jag fått lära mig nu sent i karriären, är att det är en otrolig glädje. En slags eufori som man inte kan känna i så många andra sammanhang. Att få känna den glädjen och stoltheten igen skulle vara en lycka.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons