Annons

Prinsessan tar upp svåra frågor i barnbok

Barn ska stå upp för sig själva och våga säga ifrån när något känns fel. Det vill prinsessan Madeleine förmedla med sin bok "Stella och hemligheten".
Litteratur • Publicerad 5 juni 2019
Prinsessan Madeleine är i Sverige i samband med att boken "Stella och hemligheten" släpps.
Prinsessan Madeleine är i Sverige i samband med att boken "Stella och hemligheten" släpps.Foto: Anders Wiklund/TT

Boken, som i veckan har släppts i bokhandlarna, handlar om Stella som flyttar från New York till Sverige. När hennes kompis berättar en hemlighet lovar hon att inte säga något till någon.

Men det är en tung hemlighet och Stella ställs inför dilemmat hur hon ska hjälpa sin vän.

Annons

Läsaren, eller åtminstone den vuxne läsaren, förstår att det är något väldigt fel som har skett när vännen Elena berättar om hur mammas nya kille smyger in till hennes rum på natten.

"Dåliga hemligheter"

– Det finns många barn som berättar om saker de har varit med om, men de berättar det för en kompis och där stannar det. Det är viktigt att barn förstår att de dåliga hemligheterna, de som är tunga och som man får ont i magen av, är viktiga att prata om med en vuxen man litar på, säger prinsessan Madeleine.

I slutet av boken finns förslag på frågor och ämnen att tänka på och prata om.

– Jag vill att boken ska kunna fungera som ett verktyg mellan barn och vuxna för att prata på ett naturligt sätt om svåra problem. Som förälder eller lärare kan man läsa boken för barn och ställa frågan "vad skulle du göra om det här hände dig?".

Vill nå barn

Boken har prinsessan Madeleine skrivit tillsammans med vännen Karini Gustafson-Teixeira och författaren Marie Oskarsson. Den tar bland annat upp frågor om mobbning, att vara en bra vän och att våga säga ifrån. Det var viljan att nå fram direkt till barnen som födde idén till boken, berättar prinsessan Madeleine.

När hon flyttade till New York för några år sedan handlade en stor del av prinsessan Madeleines arbete med välgörenhetsorganisationen Childhood om att öka medvetenheten kring frågan om sexuella övergrepp och exploatering av barn.

– Vi skapade kampanjer och nådde många människor, men i slutet av dagen kände jag att vi inte hade nått barnen. Då föddes tanken på att skriva en barnbok, säger prinsessan Madeleine.

Jenny Rydberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons