Annons

Pride i Georgien stormades

Georgien • Publicerad 8 juli 2023
Polis försöker hindra demonstranter som försöker storma pridefestivalområdet i Georgiens huvudstad Tblisi.
Polis försöker hindra demonstranter som försöker storma pridefestivalområdet i Georgiens huvudstad Tblisi.Foto: Zurab Tsertsvadze/AP/TT

Tusentals motståndare till hbtq-rättigheter stormade på lördagen ett festivalområde för pride i Georgiens huvudstad Tblisi. De vandaliserade scenen på platsen, startade eldsvådor och plundrade en bar.

Georgiska nyhetsmedier uppskattar att 5 000 människor marscherade mot platsen, många av dem viftande med georgiska flaggor och religiösa symboler.

Annons

Landets inrikesminister hävdar att polisen försökte hindra demonstranterna, men att de inte kunde stoppa dem. Men arrangörerna uppger att polisen inte spärrade av vägen till festivalområdet för demonstranterna och säger att stormningen "var koordinerad och överenskommen med inrikesdepartementet".

Motståndet mot sexuella minoriteter är utbredd i det ortodoxa Georgien. För två år sedan fick prideparaden i huvudstaden ställas in efter våldsamma protester.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons