Annons

Demonstranter vägrar lämna stormade byggnader

Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe har blivit tillförordnad president över landet, sedan president Gotabaya Rajapaksa gått i exil.
Efter utnämnandet har Wickremesinghes kontor stormats av demonstranter.
Sri Lanka • Publicerad 13 juli 2022
Premiärministerns kontor är den senaste regeringsbyggnaden att stormas av regeringskritiska demonstranter i Sri Lanka.
Premiärministerns kontor är den senaste regeringsbyggnaden att stormas av regeringskritiska demonstranter i Sri Lanka.Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT
Även sovrum inuti premiärministerns kontorsbyggnad stormades.
Även sovrum inuti premiärministerns kontorsbyggnad stormades.Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Sri Lanka går in i undantagstillstånd, eftersom protester fortfarande pågår bland annat utanför presidentresidenset och premiärministerns bostad som båda stormades av demonstranter i lördags.

Gotabaya Rajapaksa, som flydde till Maldiverna i ett militärplan under natten till onsdagen, har gjort premiärminister Ranil Wickremesinghe till tillförordnad president.

Flyttar in

Annons

Efter det tillfälliga maktskiftet stormade demonstranter även Wickremesinghes kontor. I ett uttalande som strax därefter instruerade han militären och polisen att "göra vad som krävs för att återställa ordningen".

– De som har stormat in i mitt kontor vill hindra mig från att fullgöra mina plikter som tillförordnad president, säger han i ett tv-sänt tal där han kallar demonstranterna för fascister.

Inifrån kontorsbyggnaden sprids bilder på när demonstranterna brer ut sig på lyxiga soffor, tittar på tv och låtsas hålla möten i konferenssalar.

– Vi kommer att laga mat här, äta här och bo här. Vi kommer stanna tills (Wickremesinghe) avgår, säger 32-årige Lahiru Ishara som arbetar på en mataffär annars, men deltagit i protesterna sedan starten i april.

Regeringskritiska demonstranter fortsätter även att välla in i presidentresidenset, som har stått under demonstranternas kontroll sedan det stormades i lördags.

Demonstranter uppges också ha brutit sig in i den statliga tv-kanalens lokaler. Sändningarna har avbrutits.

Den 73-årige presidenten Rajapaksa, hans fru och en livvakt landade i grannlandet tidigt på onsdagen och fick poliseskort från flygplatsen, uppger en lokal tjänsteman.

Presidenten hade innan dess försökt lämna Sri Lanka med reguljärflyg, men uppges ha hindrats av personal på flygplatsen i huvudstaden Colombo.

Undviker gripande

Gotabaya Rajapaksa flydde sitt officiella residens i Colombo i lördags, strax innan stormningen. Han har lovat att avgå under onsdagen för att möjliggöra en "fredlig maktöverlämning" efter de omfattande protester mot honom som har följt på den allt djupare ekonomiska krisen i landet.

Så länge han är president åtnjuter Rajapaksa immunitet och kan inte gripas. Därför var det väntat att han skulle lämna landet innan han officiellt lämnar posten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons